Intervju

Matjaž Nemec: Šef Nogometne zveze Slovenije bi bil zastonj

Roman Turnšek
23. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V tekmo za predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) se je podal tudi poslanec in podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec. O kandidaturi in vsem, kar gre zraven, je marsikaj povedal za naš časopis.

Osebni arhiv
Pogovarjali smo se s podpredsednikom državnega zbora, ki želi stopiti v čevlje Aleksandra Čeferina.

Zakaj ste se odločili za kandidaturo?

Spodbudil me je val nove energije, ki jo je prinesel Aleksander Čeferin. Odprla so se nam vrata za nove poti, poglede in projekte. Moji cilji so ambiciozni. Vizija postati vodilni v jugovzhodni regiji mora postati ambicija vseh nogometnih deležnikov, predvsem pa si želim odpreti novo poglavje brez preteklosti in starih zamer. S svojo energijo in svežino lahko v ospredje postavim zgodbo, v kateri kolektivizem prevlada nad interesi posameznika.

M24
Nemčev prvi protikandidat za predsednika NZS je Radenko Mijatović.

Kakšno je po vaši oceni stanje slovenskega nogometa?

Dobro, ne pa optimalno.

Kaj bi naredili oziroma česa bi se lotili, če bi bili izvoljeni?

Moj program se opira na strategijo med letoma 2015 in 2020, ki je ambiciozen načrt. Temu ne želim le slediti, temveč nadgrajevati še z večjo prisotnostjo prve lige v medijih, večati njeno prepoznavnost, vrednost in posledično celotnega nogometa. Organizacijska struktura nogometa, ki bo omogočala polno realizacijo strategije, je sicer dobra, verjamem pa, da lahko skupaj damo poudarek na nekaj vsebin, ki so bile v ozadju. Predvsem vidim ključ uspeha v večji povezanosti medobčinskih nogometnih zvez, trenerskih in sodniških organizacij. Zveze in klubi morajo biti pomembnejši v odločitvah, deležni večje pozornosti. To lahko uresničimo le z novim pogledom.

Pravi, da bi v primeru izvolitve dal več pristojnosti štirim podpredsednikom NZS. Verjame, da je večji poudarek na ekipnem delu ključ do uspeha. 

V programu imam več poudarkov, med drugim uvedbo mentorskega in pedagoškega projekta za nogometaše od 15 do 19 let. Celostna obravnava mladih je več kot le trening, zato bi jim sstarši ponudil možnost nogometnega pedagoga. Ta bi skrbel za komunikacijo med izobraževalnimi institucijami, nogometom in družino. Kot osrednji cilj sem si zastavil tudi organizacijo svetovnega prvenstva do 21 let po letu 2025 in evropskega prvenstva do 19 let. Tudi ženskemu nogometu moramo dati pravo vrednost. Ogromen potencial in izziv je evropsko prvenstvo v futsalu 2018. Iz te priložnosti moramo narediti zgodbo o uspehu. Novost bi bil zaključni turnir četverice (final four) vseh štirih tretjih lig, ki bi moral dobiti posebno mesto v organizacijski shemi NZS. Nogomet mora postati igra, ki bo na zelenice privabila družine. Glede financiranja pa se moramo bolj osredotočiti na vire z naslova trženja in sistemskih sredstev.

Osebni arhiv
Po Nemčevi oceni je stanje slovenskega nogometa dobro, ne pa optimalno.

Kje vidite slovenski nogomet v prihodnje? Kakšne so razmere za delo za mlade talente?

STA
Drugi protikandidat je Ivan Simič.

Kot enega od najperspektivnejših v naši regiji in menim, da bi lahko postali vodilni v celotni jugovzhodni regiji. Če bi v novih okoliščinah vsi verjeli v to zgodbo, bi bil ta projekt še kako uresničljiv. Zato moramo krepiti celotno nogometno piramido, od organizacijske strukture do vsebine. V slednji vidim pravi potencial. Za mlade pa je perspektiva v celostni obravnavi. Poleg uvedbe mentorskega programa moramo večji poudarek dati drugi in tretji ligi, ki sta odskoči deski. Ti prehodi morajo biti z več komunikacije.Verjamem, da bomo v prihodnje zgradili še več mostov, da se razlike med ligami ne bodo obravnavale samo po finančni in kakovostni plati, temveč kot prehodi za mlade igralce za naprej. Resno je treba razmisliti o večji pretočnosti klubov med ligami. Tudi pri racionalizaciji stroškov za klube je treba narediti odločne korake. Pri mladih igralcih je denimo treba rešiti težave z zdravniškimi pregledi, za kar klubi veliko plačajo, a bi bili lahko vključeni že v obvezne sistematske preglede v šolah.

Vas je Čeferin res podpiral, nato pa naj bi se odločil za enega od protikandidatov?

Vsako podporo cenim. Glede podpore Aleksandra Čeferina je bilo že veliko ugibanj in jih bo še več, bližje ko bomo volilnemu dnevu. Verjamem pa, da se bo kot izkušeni nogometni funkcionar odločal na podlagi programov kandidatov. Verjetno svoje podpore ne bo delil z javnostjo, kar menim, da je prav. Navsezadnje voli 30 delegatov, in ne en posameznik.

M24
Nemec je lani igral tudi na tradicionalni dobrodelni nogometni tekmi v Biljah. Nosil je dres s številko šest.

Kaj pravite na govorice, ki so se pojavile o kandidatih? Na forumih so poleg podpore tudi kritike in zelo ostri zapisi o vseh treh.

Za kandidaturo se je odločil, ker ga je spodbudil val nove energije, ki jo je prinesel Čeferin. »Odprla so se nam vrata za nove poti, poglede in projekte,« je dodal.

Teh ne komentiram, kritike so lahko odvisne le od enega samega posameznika.

Kako gledate na protikandidata? V čem ste drugačni?

Oba cenim. V nogometu sta veliko naredila, kljub temu pa nov pogled potrebuje nove ljudi, nove pristope. Preden sem začel pripravljati program, se nisem osredotočal na to, česa nismo zmogli doseči. Nisem se obremenjeval s programi tekmecev, temveč kaj lahko naredim sam, neobremenjeno s tem, da se moram opreti na neke stare strukture, saj slovenski nogomet potrebuje svežino. Takšno, ki jo je Čeferin prinesel na Uefo. Sem neobremenjen s preteklimi zgodbami, zamerami, želim se predstaviti in odnose graditi na novo. Sem mlad, a ne neizkušen, znam povezovati, sem politik, kar pomeni prednost. Sem pod žarometom zakonodaje, tako da bi bil v primeru izvolitve gotovo tisti predsednik, ki bi delal v izložbenem oknu.

Iz neuradnih informacij je slišati, da naj bi bili v nasprotju z ostalima dvema kandidatoma funkcijo pripravljeni opravljati brezplačno, če bi ostali v poslanski službi.

Res je, funkcijo predsednika NZS bi opravljal brezplačno, drugače si niti ne predstavljam. Delo v zvezi pomeni čast, kar izključuje neke razmisleke o dodatnih bonitetah, ki jih funkcija prinaša. Zato bi me negativno presenetilo, če bi druga dva kandidata razmišljala drugače. Nogomet mora in bo, če bom izvoljen, ostal moja prva prioriteta. Osredotočil bi se na opravljanje funkcije podpredsednika državnega zbora s poudarkom na predsedovanju NZS. Tako bi v primeru izvolitve dal več pristojnosti štirim podpredsednikom NZS. Verjamem, da je večji poudarek na ekipnem delu ključ do uspeha.

M24
Matjaž pravi, da ga je žena Iryna vedno podpirala in da tudi tokrat ni nič drugače.

Nekateri vas podpirajo kot pravega kandidata, drugi pravijo, da imate najmanj možnosti. Se vas takšne stvari dotaknejo ali pa jih glede na izkušnje iz politike jemljete kot neizogibni del?

Moj cilj je narediti nekaj dobrega v nogometu, za vse ostalo menim, da je v tej zgodbi drugotnega pomena.

NZS bo novega predsednika in podpredsednike dobila 15. decembra.

Utegneta biti vaša kandidatura in morebitna izvolitev izkoriščeni kot orodje katere od ostalih političnih strank?

Odvisno od namenov. Če so ti dobri, da dokažemo, da šport lahko tudi v politiko prinese več kolegialnosti, strpnosti in sodelovanja, potem bom tega vesel. Najbolj učinkovito orodje v boju zoper takšne namere vidim prav v transparentnosti in odkritosti pri delu v korist nogometa.

Pravite, da je vaša politična funkcija prednost, ne slabost. Je resnično lahko dodatna prednost pri delu, kot je delo predsednika NZS? Je povezava ali vpletanje politike v šport pametna stvar ali dvorezen meč?

Pri tem nisem mislil na to, da je moja kandidatura pametna ali dvorezna poteza zame. Gledal sem zgolj skozi oči nogometa. Pri odločanju o kandidaturi sem na neki ključni točki ugotovil, da lahko z mojim predsedovanjem slovenski nogomet ogromno pridobi. In to je moj izziv.