Strašljivo

V Novem mestu se je vdrla zemlja

Janja Ambrožič/Dolenjski list
23. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V nedeljo se je na Ulici Slavka Gruma v Novem mestu odprla tri metre globoka jama.

Janja Ambrožič
Večina stanovalcev v Ulici Slavka Gruma sploh ni vedela, da imajo v naselju globoko luknjo.

Deževje, ki je konec tedna zajelo Slovenijo, je po številnih krajih prineslo kup nevšečnosti (od poplavljenih cest do meteorne vode v objektih), v novomeškem blokovskem naselju na Ulici Slavka Gruma pa je v nedeljo opoldne zazevala ogromna jama.

»Opazila jo je ena gospa, ki je tam sprehajala psa,« je pojasnil Milan Tripič, ki živi v enem od blokov v bližini tiste luknje na robu naselja (lučaj od gradbišča novih blokov), in nas prijazno pospremil do nje.

Janja Ambrožič
3 metre široka luknja je predstavljala veliko nevarnost, da bi vanjo padel otrok.

Gasilci GRC Novo mesto so takoj po prijavi jamo zaščitili z deskami, okoli pa napeljali opozorilni trak, v ponedeljek zjutraj pa smo se na tistem mestu srečali z Romanom Makšetom s Komunale Novo mesto.

Ni bila njegova stvar

»Prišel sem, da si ogledam situacijo in podam oceno,« je dejal, dvignil deske in začel analizirati notranjost. »Kaže, da tole ni v naši pristojnosti,« je kmalu ugotovil in pojasnil, da cev, ki jo je mogoče videti v jami, ni od kanalizacije, ampak so po njej speljane meteorne vode, kar v praksi pomeni, da so za sanacijo pristojni v podjetju CGP.

»Takšnih podorov zemlje je malo, se je pa ravno v tej ulici pred časom zgodilo nekaj podobnega,« je dodal Makše in pojasnil, da takšnim situacijam navadno botrujeta dva scenarija: ali je teren tak, da ob nalivih nastanejo luknje, ali pa se kaj takega zgodi, ker je nekdo v času gradbenih del slabo zasul kanale.

Srečen konec

V tem primeru je imel dogodek srečen konec, kajti če bi v okoli tri metre globoko jamo s premerom enega metra padel kakšen otrok ali sprehajalec, bi bil izid lahko precej neugoden.

Večina stanovalcev v Ulici Slavka Gruma, s katerimi smo govorili dan po prijavi podora zemlje, sploh ni vedela, da imajo v naselju globoko luknjo. »Tukaj je verjetno teren tak, da se poseda, poglejte na parkirišče, tam je asfalt ves vegast,« je povedal eden od njih.