Fides in vlada

Spet pogajanja in spet grožnja z zaostritvijo stavke

G.G./STA
21. 11. 2016, 07.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zdravniški sindikat in vladni predstavniki bodo še enkrat več sedli za pogajalsko mizo. Vladna stran bo odgovorila na kompromisni predlog Fidesa, ki so ga predstavili v petek. Če se danes ne bodo dogovorili, se v torek obeta zaostritev stavke.

Bobo
Zaostritev stavke je v spet v zraku.

Nazadnje so predstavniki vladne pogajalske strani in Fidesa za skupno mizo sedli v petek, potem ko je glavni odbor sindikata tudi napovedal zaostritev stavke. V petek je Fides vladni strani predstavil približevalni predlog, po katerem bi lahko zdravnike, ki bi presegali standarde in normative, nagrajevali po določbi obstoječega zakona o sistemu plač v javnem sektorju in tako ne bi bile potrebne spremembe zakona.

Zdravniki od 8. novembra stavkajo tako, da so omejili svoje delo na 40 ur tedensko. To je že po nekaj dneh povzročilo težave zlasti v tistih zdravstvenih ustanovah, kjer morajo zdravniki zaradi pomanjkanja kadra delati nadure, da delo poteka kolikor toliko normalno. Tako so že v prvih dneh stavke začeli odpadati nekateri nenujni posegi in pregledi, v drugem tednu stavke pa se je obseg izpada programa le še povečal.

Če se torej vladna in sindikalna stran danes ne bosta dokončno uskladili, je pričakovati, da bo Fides uresničil napoved o zaostritvi stavke, pri čemer bi zdravniki obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke do 18. leta starosti in starejše od 65. let ter bolnike z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.