Vskočila bo občina

Bodo na smučišču Kanin vse uspeli urediti pravočasno?

pk
19. 11. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Potem ko so kabinsko žičnico, ki vodi na Kanin, po skoraj štirih letih spet zagnali, bovška občina zanjo išče upravljavca, a za zdaj neuspešno. Napoveduje, da bo v igro vskočila kar sama.

STA
Občina išče direktorja, strojnika, nadzornika, strežnika, reševalca in kader za restavracijo.

Ne bo sodelovanja, ker so Andorci Bovčanom postavili nesprejemljive pogoje. 

Po skoraj štirih letih mirovanja, obsežni in finančno zahtevni obnovi žičnice, ki vodi na vrh nad Bovcem, kjer je priljubljeno smučišče, se za domačine pojavlja še en izziv: treba je najti upravljavca kaninskega smučišča.

Na javni razpis za upravljanje, ki se je iztekel konec oktobra, je bila pravočasno vložena ena prijava, in sicer družbe Strokovne gorske storitve, ki jo je pri nas ustanovila andorska družba PGI Management. Toda občina se je odločila, da z njo ne bo podpisala koncesijske pogodbe.

STA
Kakšni so bili sicer načrti občine glede upravljavca?

Občina Bovec je načrtovala podelitev koncesijo za upravljanje kaninskega smučišča za 10 let z možnostjo podaljšanja. Koncesija bi zajemala krožno kabinsko žičnico Kanin, sedežnice Skripi, Prevala in Graben ter ostalo infrastrukturo, kot so prostori za blagajne, skladišča in restavracija. Zdaj bo očitno upravljavec kar občinska družba. Po zahtevni obnovi žičnice, katere ponovni zagon je bil sprva predviden že za lansko zimo, je iskanje upravljavca še en velik izziv tamkajšnje občine, ki pravi, da mu bo kos, tako da bo smučanje to zimo na Kaninu mogoče.

O razlogih

»Zaradi nesprejemljivih pogojev družbe Strokovne gorske storitve, ki se je edina prijavila na razpis, občina z njo ne bo sklenila pogodbe. Občina bo sama začela postopke za ustanovitev svoje družbe za upravljanje smučišča, predlog o ustanovitvi pa bodo bovški svetniki obravnavali na torkovi izredni seji občinskega sveta,« so sporočili iz Bovca.

Občino smo zaprosili, da nam konkretneje obrazloži, zakaj do sodelovanja med njimi ni prišlo. »Glavna in nepremostljiva ovira je bila zahteva družbe Strokovne gorske storitve, d. o. o., po bančni garanciji za poslovanje Občine Bovec v prvi sezoni, v kar pa nismo mogla privoliti, saj v primeru sklepanja koncesijske pogodbe za to tudi nimamo zakonske osnove oziroma tak način ni v skladu z veljavno slovensko zakonodajo,« so pojasnili. 

Morda si bodo premislili 

Andorci imajo sicer še do torka čas, da si premislijo, a v Bovcu ne pričakujejo, da bo do tega prišlo, zato se intenzivno posvečajo ustanovitvi nove družbe, ki bi prevzela upravljanje smučišča in žičnice. Treba bo pohiteti, saj zimska sezona in z njo smučanje na Kaninu že trka na vrata.

V tej družbi bi občina rada zaposlila čim več domačinov. Te že zdaj vabijo k sodelovanju. »Z željo pridobitve dragocenega časa vse interesente za delo v novi družbi vabimo k informativni prijavi na delovna mesta direktor družbe, strojnik, nadzornik, strežnik, reševalec in kader za delo v restavraciji Prestreljenik,« so pojasnili.

O kadru

Kakšna težava bo poiskati primerno ekipo, ocenjuje Danijel Krivec, predsednik komisije za oživitev smučišča Kanin. »Kader bo treba poiskati v širšem slovenskem prostoru, in sicer na podlagi pogojev, ki jih zahtevata koncesijski odnos z državo in zakonodaja na področju žičničarstva. Računamo, da bomo pri tem uspešni,« je pojasnil in dodal, da zagon sezone ni vprašljiv.