Vlomili v cerkev

V Sežani okradli župnika

Sašo Avramovič
18. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Cerkev sv. Martina je bila predvčerajšnjim tarča dolgoprstneža, ki je vlomil v nabiralnik z darovi, iz njega pobral denar, nato pa sunil še svečnik.

Župnija Sežana
Aleksander Skapin je v Sežani župnik že 8 let.

Popotnik, ki pride v Sežano, gotovo ne more prezreti Cerkve sv. Martina, ki stoji takoj med prvimi hišami na začetku mesta. Leži ob glavni cesti, v neposredni bližini stavbe občine in upravne enote. Župnijska cerkev, ta lepa stavba, res pritegne pogled, na žalost tudi nepridipravov, dolgoprstnežev … V sredo se je eden od njih usodno zagledal vanjo in jo obiskal z nečednimi nameni.

Policija je pred dvema letoma zabeležila 31 vlomov in tatvin v cerkve in župnišča, lani 63, letos do 14. novembra že kar 120.

V drugo mu je uspelo

Bilo je dopoldne, nekje med 8. in 10. uro, ko je za zdaj neznani tat zlahka prišel v cerkev, bila je namreč odprta, in poskušal vlomiti v prvi nabiralnik z darovi, vendar mu ni uspelo. Za marsikatero stvar velja tisti rek, da gre v tretje rado, a nepridipravu se je sreča nasmehnila že v drugo; uspešno je vlomil v drugi nabiralnik za darovi in iz njega pobral denar. A še ni imel dovolj. Sunil je tudi svečnik in jo iz cerkve popihal neznano kam. »Ne vemo še, kdo je storilec. Z dejanjem je naredil za okoli 50 do 100 evrov škode,« nam je povedal Aleksander Skapin, ki je v Sežani župnik že osem let. In kaj pravijo na policiji? »Za zdaj še neznani storilec je izvršil kaznivo dejanje tatvine po 2. odstavku 204. člena KZ-1, za katero je zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta,« nam je sporočil Dimitrij Marušič s koprske policijske uprave.

Iz leta v leto vse več

Župnišča in cerkve so zadnja leta na žalost vse pogosteje tarča nepridipravov. 

Župnišča in cerkve so v zadnjih letih na žalost vse pogosteje tarča nepridipravov. Policija je po podatkih Generalne policijske uprave pred dvema letoma zabeležila 31 vlomov in tatvin v cerkve in župnišča, lani 63, letos do 14. novembra že 120. »V letošnjem letu in drugi polovici lanskega leta smo obravnavali več premoženjskih kaznivih dejanj, storjenih v cerkvah, župniščih in drugih sakralnih objektih, kot pa v preteklih obdobjih,« so sporočili s policije. Največ primerov so obravnavali na območjih celjske, kranjske, ljubljanske in novogoriške policijske uprave. Gre predvsem za vlome oziroma velike tatvine, obravnavali pa so tudi tatvine in rope.

Zbudili in pretepli župnika

Zadnji odmeven primer se je sicer zgodil v noči na ponedeljek, 17. oktobra, ko so štirje zamaskirani neznanci vlomili v župnišče v Cerkljah na Gorenjskem. Ko so opazili večji starejši sef, postavljen v kot župnikove pisarne, so se jim zasvetile oči, a ga sami niso mogli odpreti, zato so zbudili župnika in ga z grožnjami in tepežem prisilili, da jim je dal denar. Župnik je bil v incidentu lažje poškodovan, »frajerji« pa so po navedbah kranjskih policistov odtujili manjši znesek denarja.