Jajcemat

Avtomat, ki prodaja sveža jajca

Rok Nose/Dolenjski list
18. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na kmetiji Pršina v Dolenjskih Toplicah, ki je znana po kokoših in jajcih, so – da bi šli v korak s časom – pred kratkim na dvorišču postavili jajcemat.

Rok Nose
Imajo okrog 80 stalnih odjemalcev iz Dolenjske in Bele krajine.

To je avtomat, ki kupce 24 ur dnevno oskrbi s svežimi jajci, pravi Aleš Pršina, ki skupaj z ženo Patricijo vodi kmetijo. Eden od razlogov za postavitev jajcemata je tudi prekinitev pogodbe z Mercatorjem, saj od lani v njihovih trgovinah kupci zaman iščejo jajca iz Dolenjskih Toplic. Jih pa zdaj dobijo kar pri njih.

Pri Pršinovih v Dolenjskih Toplicah so v jajcematu sveža jajca na voljo kar 24 ur na dan. 

Preprost za uporabo

Avtomat so na trgu iskali dlje časa, saj serijske proizvodnje ni. »To je obnovljen aparat in predelan za prodajo jajc. Vratca odpreš in škatlico, v kateri je 10 jajc, vzameš ven,« razloži naš sogovornik. V avtomat, katerega uporaba je preprosta, lahko spravijo 600 jajc, skrbijo pa, da so v njem sveža jajca, ki so shranjena pri 15 stopinjah Celzija. »Zaloge obnavljamo odvisno od povpraševanja,« pravi Pršina, ki je zadovoljen s prvimi odzivi. Avtomat sprejema bankovce po pet in 10 evrov ter kovance, preplačano ceno pa vrne. Cena 10 jajc na kmetiji stane 1,5 evra. O tem, da bi avtomat postavili tudi na drugih lokacijah, trenutno še ne razmišljajo.

Baterijska reja za varna jajca

Baterijska reja v kletkah zagotavlja varna jajca.

Na kmetiji imajo okoli 4000 kokoši nesnic, v veliko pomoč pri delu pa so Alešu in Patriciji njuni trije otroci. Vso krmo za kokoši pridelajo na kmetiji. »Pri nas imamo baterijsko rejo v obogatenih kletkah, kar pomeni, da so kokoši v kletkah normirane kvadrature. Za potrošnika so to gotovo najbolj varna jajca, saj žival poje le tisto, kar ji damo. Pri vseh preostalih rejah, kjer so na tleh, pojedo tako svoje blato kot še marsikaj drugega. Kupujemo samo beljakovinsko hrano, ki je doma ne moremo pridelati, ter pesek in vitamine,« o njihovi reji pove Pršina. Reja poteka pod strogim nadzorom pristojnih služb. 

Kokoši vsako leto zamenjajo, saj jim sčasoma pade odstotek »znešenih« jajc. Ena kokoš tako v enem letu znese okoli 280 do 300 jajc. Kupujejo jih od rejca s kmetije Vrtačič iz Šentjerneja.

Na kmetiji imajo okoli 4000 kokoši nesnic, kar pomeni, da je dela res veliko. V veliko pomoč pri delu so Alešu in Patriciji njuni trije otroci.

Aleš z družino nadaljuje dejavnost, ki so jo pred njim na noge postavili njegovi starši. Danes imajo 4000 nesnic, ki dnevno znesejo okoli 3600 jajc. Te nato sami tudi razvozijo na območju Dolenjske in Bele krajine, kjer imajo okoli 80 stalnih odjemalcev.

Pršina še pove, da jajca ni treba imeti v hladilniku, dovolj je prostor do 20 stopinj Celzija. Jajca se ne smejo orositi, saj lahko pride do okužbe z morebitnimi mikroorganizmi, ki so lahko na lupini. Jajca imajo rok uporabe 28 dni – po datumu na škatli niso več primerna za uporabo.