Skrivnostno

O rebalansu odločali kar brez oči javnosti

Gabrijel Toplak
16. 11. 2016, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Svetniška skupina SDS na svojem facebook profilu benti nad županovo ekipo, saj naj bi ta izključila širšo javnost, ki mora biti obveščena, kaj se dogaja z njenim denarjem.

STA
Nekdanji direktor Darko Fras (na sliki levo) meni, da je rebalans pomemben in bi javnost imela pravico, da to izve.

Bolj kot to, da je proračun Mestne občine Maribor z rebalansom pred kratkim postal nižji za 5,8 milijona evrov, na družbenih omrežjih nekateri očitajo mestni občini, da naj bi jim načrtno onemogočila neposredni spletni prenos te seje mestnega sveta.

Samo ena povezava

STA
Stojana Auerja glede na vsebino seje sploh ne čudi »zatajitev« prenosa.

»Rebalans proračuna Fištravčeve ekipe – Maribor brez prenosa izjemno pomembne seje! Sramota in nezaslišano. Enostavno so ignorantsko izključili širšo javnost, ki mora biti obveščena, kaj se dogaja z njenim denarjem,« so zapisali na profilu mestnega odbora SDS Maribor. Iz občinske službe za odnose z javnostmi za Svet24 vseeno zatrjujejo, da je prenos deloval, vendar samo na eni povezavi, res pa je, da imajo na spletu trenutno poskusno več povezav. Tudi prvak LPR Stojan Auer meni, da je »neprenos« pomembnih točk na sejah že stalna praksa. »Po mnenju LPR tokrat ni šlo za rebalans proračuna, temveč za legalizacijo izvršenih sumljivih dejanj nakupa opreme za urejanje smučarskih prog v vrednosti 700.000 evrov. Gre za vnovične sumljive posle, ki so praktično v posmeh javnemu naročanju in transparentni porabi javnega denarja. Zato tudi ne čudi 'zatajitev' prenosa,« je oster Auer.

Na mestni občini zatrjujejo, da je prenos deloval, vendar samo na eni povezavi. 

Standard demokracije

Nekdanji direktor mestne uprave Darko Fras je prepričan, da je prenos sej minimalni standard demokracije, saj fizična prisotnost širše javnosti ni mogoča. »Kaj je bil vzrok, je zdaj težko reči. Zagotovo pa drži, da je rebalans zelo pomemben in bi javnost skoraj morala imeti pravico, da to izve,« pojasnjuje Fras in dodaja, da je bil proračun precej ambiciozno zastavljen, zato je od vodstva in uprave zahteval zelo aktivno delo, zlasti na prihodkovni strani.