Ženski lobi

Zahtevajo kaznovanje glavnega tajnika mariborske univerze

G.G./STA
29. 10. 2016, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ženski lobi Slovenije obsoja mobing in spolno nadlegovanje, ki sta ga doživela in prijavila zaposlena na Univerzi v Mariboru. Zahteva, da rektor univerze Igor Tičar prekliče reorganizacijo, po kateri bi oba zaposlena izgubila zaposlitev. Ustrezno pa naj zaradi nadlegovanja kaznuje nekdanjega glavnega tajnika univerze Teodorja Lorenčiča, so pozvali.

Bobo
Teodor Lorenčič očitke zavrača in je precej kritičen do pričevanj svojih kolegov.

Lorenčič bi moral biti kaznovan, kar dokazujejo izsledki dveh internih komisij iz junija 2016, opozarjajo v ženskem lobiju. Kot so dodali, bi moral biti kaznovan ne le z opominom, ampak tudi z odpovedjo delovnega razmerja. V primeru rektorjevega neodziva pozivajo senat univerze, da sproži postopek za rektorjevo razrešitev. Senat je v primeru samovoljnega in nezakonitega ravnanja vodilnega na univerzi poklican, da ukrepa, sicer deli odgovornost za rektorjeve sramotne odločitve glede obeh zaposlenih, so opozorili v društvu.

Po njihovih besedah je zagotavljanje delovnega okolja brez spolnega nadlegovanja, diskriminacije in nasilja zakonska dolžnost vsakega delodajalca. Tičarjeva odločitev za sprejetje reorganizacije po predlogu Lorenčiča, osumljenega za nadlegovanje in nasilje, je po mnenju ženskega lobija nerazumna in nesprejemljiva. Rektorjeva odločitev po oceni ženskega lobija kaznuje tiste, ki jih je rektor dolžan zaščititi, in nagradi tistega, ki bi ga rektor moral sankcionirati v okviru svojih pristojnosti.

Rektor Tičar je že potrdil sistemizacijo delovnih mest, s katero ukinja delovni mesti Petre Ujčič in Alena Vidonje. Omenjena sta v začetku leta opozorila na neustrezno vedenje nekaterih vodilnih na rektoratu, v prvi vrsti takratnega glavnega tajnika univerze Teodorja Lorenčiča. Na univerzi so zatem ustanovili posebni komisiji, ki sta v obeh primerih prijav potrdili kršitve.