Mobing

Po odvzemu pooblastil Lorenčiču opozorilo

Gabrijel Toplak
9. 8. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Odločitev naj bi rektor sprejel v skladu s pravilnikom o zagotavljanju varovanja dostojanstva, s tem pa je, kot pravi, tudi zaključil postopke delovanja komisije za ugotovitev okoliščin v zvezi s prijavami.

Teodor Lorenčič je očitke zavračal ter bil kritičen do komisij in kolegov.

Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Igor Tičar je s sprejetjem ukrepa izreka pisnega opozorila z možnostjo odpovedi delovnega razmerja Teodorju Lorenčiču, ki so mu zaposleni očitali mobing, ustrahovanje in spolno nadlegovanje, zaključil s postopki delovanja komisije za ugotovitev okoliščin v zvezi s prijavami zaposlenih na univerzi. 

Rektor imenoval komisijo

Služba za odnose z javnostmi Univerze v Mariboru

Vpleteni lahko v skladu z zakonom o delovnih razmerjih uveljavijo sodno varstvo. 

»Po odvzemu pooblastil za opravljanje funkcije glavnega tajnika, ki jih je rektor odvzel Lorenčiču na podlagi prijav Alena Vidonje in Petre Ujčič, se je rektor z njim še pogovoril in mu priporočil, da na razpis za glavnega tajnika več ne kandidira. Z namenom razjasnitve konfliktne situacije med zaposlenimi na univerzi je imenoval komisijo, ki jo je vodil prof. dr. Branko Lobnikar, medtem ko je Lorenčiča premestil v drug delovni prostor, kjer ne opravlja več vodstvene funkcije. Postopke na podlagi prejetih prijav je zaključil z izrekom pisnega opozorila Lorenčiču z navedbo možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Glede Mirjane Babić pa se je prijava kot neosnovana zavrgla,« so včeraj sporočili z univerze in dodali, da lahko zoper odločitev rektorja tako Lorenčič kot Petra Ujčič in Alen Vidonja v skladu z zakonom o delovnih razmerjih uveljavijo sodno varstvo.

Kritičen do kolegov

Lorenčič je očitke ves čas zavračal in bil precej kritičen do dela komisij ter pričanj svojih kolegov. Četudi ga je rektor marca letos razrešil s položaja, je trenutno še vedno zaposlen na rektoratu, na oddelku za odnose z javnostmi in promocijo, kjer je po pooblastilu rektorja delal pred prevzemom položaja glavnega tajnika.

Potrdili očitke zaposlenih

Lorenčičeva »pot navzdol« se je na univerzi začela junija, ko je posebna komisija, ki so jo ustanovili, da razišče domneve o neustreznem obnašanju nekaterih zaposlenih, zoper njega potrdila očitke o vulgarnem obnašanju, ustrahovanju in spolnem nadlegovanju. Članici komisije, Janja Hojnik s pravne fakultete in Marina Tavčar Krajnc kot predstavnica Visokošolskega sindikata Slovenije, sta menili, da je primerna kazen izredna odpoved delovnega razmerja, predsednik komisije Branko Lobnikar in sedanji glavni tajnik univerze Mladen Kraljić pa sta bila za opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja.

Lorenčič je bil nad tem, da je komisija verjela zaposlenima, precej razočaran. »Pretresen sem nad izrekom komisije, ki se je odločila na podlagi širšega konstrukta oseb, ki razen medsebojnega dogovorjenega pričanja in spreminjanja svojih izjav niso predložile nobenih dokazov in so me s svojimi besedami preko infrastrukture komisije pribile na križ. Vse za to, da resnica nikoli ne bi bila znana in da se zamegli zloraba javnih sredstev,« je zapisal v sporočilu za javnost.