Protest

Proti azilnemu domu v obubožanem Mariboru

G.G./STA
13. 10. 2016, 19.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na današnjem protestnem shodu proti azilnemu domu pri objektu na Sokolski ulici v Mariboru se je zbralo okoli sto ljudi.

STA
Nekateri so prinesli tudi slovenske zastave.

STA
Andrej Šiško je izkoristil priložnost in politikom v Ljubljani sporočil, da so veleizdajalci in goljufi ter sovražniki slovenskega naroda.

V bližini potencialnega azilnega doma na Studencih je na eni strani industrijsko območje, na drugi pa v neposredni bližini tudi stanovanjske hiše. Tamkajšnji prebivalci so sicer protest spremljali bolj od daleč, ena od njih pa je poudarila, da sami niso proti beguncem, pač pa le zastopajo stališče, da so tudi oni ljudje, ki zahtevajo le varnost zase in svoje otroke ter svobodo gibanja brez zapiranja za svoje ograje tam, kjer živijo.

"Zahtevamo, da država oziroma občina zavaruje naše premoženje, saj se bojimo, kakšne bi bile posledice vzpostavitve azilnega doma v naši ulici. Že dalj časa lahko spremljamo v medijih, kaj se dogaja ponekod po Evropi, kjer kljub vsem ukrepom prihaja do terorističnih napadov, tudi s strani prosilcev za azil," je dejala stanovalka, ki si sama ne želi ne zase ne za otroke, da bi kdaj morali bežati iz svoje države, zato je tem ljudem treba pomagati, a ne v stanovanjski soseski, kot je Sokolska ulica.

Med protestniki tudi Andrej Šiško

STA
Na protestu so prevladovali moški.

Čeprav so nekateri udeleženci glasno sporočali politikom, naj si migrante peljejo pred svoja dvorišča, predstavnike medijev pa ozmerjali z lažnivci, je polurni shod minil mirno. Med bolj odločnimi je bil predsednik Zveze domoljubnih društev Hervardi Andrej Šiško, ki je zanikal, da bi bil med organizatorji protesta, premierju Miru Cerarju in politikom v Ljubljani pa sporočil, da so veleizdajalci in goljufi ter sovražniki slovenskega naroda.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je sicer ta teden zagotovila, da vzpostavitev azilnega doma v Mariboru ni prioriteta, saj se v tem trenutku osredotočajo na sprejemno-registracijske centre vzdolž državne meje.