Aktivna redarka

Vojna zaradi parkiranja

Janja Ambrožič
11. 10. 2016, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Krajani, ki živijo in delajo v središču Dvora, so se obrnili na nas z veliko težavo. Po njihovem mnenju jih je redarka Karmen Cesar z medobčinskega inšpektorata in redarstva neupravičeno začela opozarjati, da svoja vozila parkirajo v nasprotju z zakonodajo.

J. A.
Iztok Može opozarja, da so pri njihovi hiši parkirali od nekdaj. Drugega parkirišča nimajo.

Vsekakor razlog, da si situacijo ogledamo od blizu. V centru Dvora, kjer se srečata državni cesti, ena vodi proti Kočevju, druga pa v Novo mesto ali Žužemberk, je bilo med tretjo in četrto popoldne na delovni dan kot v mravljišču.

Izstopili sredi ceste

V nekem trenutku je iz Novega mesta pripeljal avtobus, zavil na cesto proti Kočevju, ustavil in potniki so izstopili na sredini velikega križišča.

Kmalu je sredi križišča ustavil kamion. Voznik je izstopil in skočil v bližnjo pekarno. Videti je bilo, da ima pekarna veliko strank, saj je v tistem času tudi pred njo, v delu, ki je od vozišča ločen z belo črto, parkiralo več kupcev.

J. A.
Avtobus je ustavil kar sredi križišča, z njega pa so se usuli dijaki novomeških srednjih šol.

Le še s helikopterjem

J. A..
Na Dvoru 7, gre za objekt ob križišču regionalk, so začeli dobivati obvestila o prekrških.

Ravno pri objektu, v katerem sta poleg stanovanjskih prostorov še pekarna in pisarna zavarovalnice, je največ težav. Gre za Možetovo hišo na naslovu Dvor 7, ki stoji najbližje križišču.

»V naši hiši so lokali neprekinjeno že 200 let. Največkrat so bile tu trgovine,« pojasni Iztok Može in izpostavi, da so pred hišo parkirali od nekdaj, zdaj pa so se začele kopičiti težave.

Občinska redarka je sredi septembra na njegovem vozilu pustila pisno opozorilo, teden dni kasneje pa še obvestilo o prekršku, v katerem piše, da je ustavil oziroma parkiral na delu ceste, kjer bi moral biti prost prehod (širok vsaj tri metre) med njegovim vozilom in neprekinjeno ločilno črto ali usmerjevalnim poljem na vozišču. »To sploh ne drži! Moj avto je vsaj 3,5 metra od sredinske prekinjene črte,« pojasni.

Pridruži se njegov oče Franc Može in omeni, da je rekonstrukcija tega križišča predvidena že več kot deset let, ravno zdaj v zvezi z njo spet tečejo aktivnosti. »Pogledal sem projekte in podal pripombe na predvideno ureditev. Občutek imam, kot da se je zgodba z redarko začela ravno po tistem, ko se nisem strinjal s tistim, kar so narisali v projektih,« potarna starejši Može in poudari, da je zemlja, na kateri parkirajo, v njihovi lasti, v enem delu je njihova še cesta.

J. A.,
Darko Zupančič je povedal štorijo, kako je redarka zaparkirala njegov dovoz, on pa njo.

Nad »prekomerno aktivnostjo« redarke sta potarnala tudi Elhami Shatri iz pekarne Duši-pek in lastnik lokala čez cesto Darko Zupančič. Slednji je omenil, da se je pred meseci z njo zapletel v spor, ker je zaparkirala dovoz do njegovega parkirišča, medtem ko je bila na bankomatu.

Nedvoumna zakonodaja

Redarka Karmen Cesar je izpostavila, da ne kaznuje, če ni potrebe, sploh ne na Dvoru, kjer ni javnih parkirišč, vendar zaradi kaosa v omenjenem križišču regionalk zadnje mesece dobiva vse več pritožb.

Glede parkiranja in ustavljanja pri Možetovi hiši je jasna, tam ni dovoljeno ne eno ne drugo, in kot pravno podlago je navedla več členov zakona o cestah. »Ne glede na lastnino je Direkcija RS za infrastrukturo ločila cesto od stavbe s polno belo črto, pa tudi parkirnih prostorov ni zarisala.« Cesarjeva je pojasnila, da tam tudi 15-minutna ustavitev ni dovoljena.

Tudi vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Žužemberk in Straža, Marjan Menger, je v primeru parkiranja pri hiši na Dvoru 7 odločen: »V 15. točki četrtega odstavka 65. člena zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCp) je določeno, da sta ustavitev in parkiranje prepovedana na vseh prometnih površinah, ki niso namenjene prometu vozil ali prometu tovrstnih vozil (cestno telo, cestni otok, odstavni ločilni in robni pas, bankina ...).«

J. A.
Pekarna brez parkirišča bi imela veliko manj strank, je prepričan lastnik Elhami Shatri.

Na sodišče

Verjetno bodo po rekonstrukciji križišča nekje zarisali tudi parkirišča, ki pripadajo hiši na naslovu Dvor 7. Kje bodo do tedaj parkirali lastniki hiše in stranke lokalov, pa je vprašanje, na katerega si ob pripravi tega zapisa ni bilo mogoče odgovoriti. Vse kaže, da bodo argumente za in proti parkiranju v tistem delu Dvora iskali na sodišču.