Sprava

FOTO: Žalna slovesnost in verski obred za žrtve iz Hude Jame

M.K./STA
3. 10. 2016, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Posmrtne ostanke žrtev iz Hude Jame so danes začeli prenašati v Spominski park Dobrava. Izkop in iznos posmrtnih ostankov iz prvega jaška na območju vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami se je sicer začel pred nekaj tedni.

Pietetne slovesnosti se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, obred pa je vodil celjski škof Stanislav Lipovšek.

Pietetne slovesnosti pred pričetkom prenosa posmrtnih ostankov se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Na željo civilnih združenj, ki zastopajo svojce žrtev, so na prostoru pred Barbara rovom v Hudi Jami pri Laškem pripravili žalno slovesnost z verskim obredom, ki običajno poteka na domu pokojnika ali pri mrliški vežici na pokopališču. Pietetne slovesnosti se je poleg Pahorja udeležila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, obred pa je vodil celjski škof Stanislav Lipovšek.

Izvedba izkopa, prenosa in pokopa vseh posmrtnih ostankov 3000 žrtev je sicer predvidena v 17 mesecih od začetka in naj bi bila zaključena do konca prihodnjega leta.

Ob tej priložnosti je celjski škof povedal, da danes želimo narediti pomemben korak na poti sprave in urejanja našega odnosa do žrtev medvojnih in povojnih pobojev.

Ocenil je, da gre za spravo z našo preteklostjo, saj ne moremo graditi varne in srečne sedanjosti ter prihodnosti, ne da bi poskrbeli za resnično spravo s preteklostjo. "Sprava je mogoča le tedaj, če smo pripravljeni odpuščati, priznati resnico, pa če je še tako boleča, težka in obremenjujoča. Samo resnica osvobaja", je prepričan Lipovšek, ki je dodal, da množica kosti v Hudi Jami pretrese v dno duše.

STA
Na prostoru pred Barbara rovom v Hudi Jami pri Laškem so pripravili žalno slovesnost z verskim obredom, ki običajno poteka na domu pokojnika ali pri mrliški vežici na pokopališču.

Pahor je v nedeljo v pogovoru za TV Slovenija dejal, da gre za prelomen dogodek v več desetletjih dolgem procesu sprave. Vendar pa ta dejanja po njegovih besedah niso niti začetek niti konec sprave.

"Če je sprava stanje duha, je to prelomen dogodek. Mislim, da smo lahko zadovoljni, da čeprav smo dolgo odlašali z nekaterimi ravnanji, ki nas delajo bolj človeške, nas posameznike in družbo pa bolj dostojanstvene, z dogodki, ki so pred nami v oktobru, gledamo naprej z nekim upanjem. Ne gre le za naš odnos do preteklosti, v glavnem gre za naš odnos do prihodnosti," je dejal Pahor.

Reuters
Leta 2009 so delavci Rudnika Trbovlje-Hrastnik prebili pregrado v rovu Sv. Barbare in odkrili posmrtne ostanke več sto žrtev.

Posmrtne ostanke iz kostnice v Barbara rovu bodo 27. oktobra pokopali v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru. Pogrebne slovesnosti se bodo med drugim udeležili predsednik Pahor in predstavniki Cerkve.