POLITIČNI PRESTIŽ

Naj vstane pravi socialdemokrat

Luka Tetičkovič
24. 9. 2016, 07.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ko je Združena levica (ZL) prestopila prag parlamenta, je dodobra prestrašila Socialne demokrate, ki so dolgih 25 let spali na lovorikah, da je na levici mogoče glasovati samo zanje.

STA
Luka Mesec iz ZL si politične točke nabira s socialdemokratskimi tematikami.

Vsaka stranka, ki si domišlja, da je napredna, mora v svoj program dodati točko o legalizaciji konoplje. To izbiro je kot prva volivcem ponudila ZL in nadaljevala tri konkretne korake, kako popolnoma legalizirati konopljo za splošno in ne le medicinsko uporabo. Svoj lonček je z dobro mero politične retorike hitro pristavila SD. Slišali smo, kako je samo njihov predlog izvedljiv v razumnem zakonskem okvirju in kako jo bodo legalizirali z napredno aplikacijo za neposredno demokracijo – Legalizator.si.

Učinek? Aplikacija Legalizator.si je ostala dobra ideja, zapisana nekje na spletni strani SD. Konoplja še vedno ni legalizirana za kaj več kot za industrijske in prehrambne namene. Zdaj se jo po več kot letu usklajevanj s poslanskimi skupinami ZL trudijo legalizirati še za medicinske namene.

Ukradli odpis dolgov in ga neučinkovito uzakonili

STA
Ministrica za delo Kopač Mrak ni bila pretirano učinkovita pri uzakonjevanju idej, ki so zrasle na zeljniku ZL.

Potem ko je ZL lani predlagala zakon o enkratnem odpisu dolgov, je ministrica za delo Anja Kopač Mrak imela boljšo idejo od tega izrazito populističnega zakona, ki da SD krade njihovo staro slavo, so se vrstili očitki. Predlagala je paket za pomoč socialno najšibkejšim, ki pa bi temeljil na prostovoljni odločitvi podjetij upnikov, ali želijo mehanizem tudi uporabiti. Vlada je za upnike, ki dolgove odpišejo, namenila milijon evrov sredstev, do odpisa pa so bili upravičeni le tisti, ki so v prvi polovici leta 2015 prejemali denarno socialno pomoč. Zanimanje za odpis ni bilo pretirano, med interpelacijo Kopač Mrakove pa so ji poslanci očitali, da se je s projektom posmehovala revnim.

Odprava vračljivosti socialne pomoči

ZL je junija predstavila svoj program 5 ukrepov proti revščini, v katerem je bila tudi točka o odpravi vračljivosti socialne pomoči. Zadevo je sicer leto poprej predlagala prav tako opozicijska SDS, vendar na ministrstvu za to niso našli posluha. Sredi tega meseca je Kopač Mrakova le napovedala vložitev zakonodaje, ki bi iz nepremičnin prejemnikov socialne pomoči umaknila zaznambe, in to tudi za nazaj, prav tako bi odpravili vračilo denarne socialne pomoči. Da bi to prav tako ukinili za nazaj, pa na ministrstvu še debatirajo, saj se jim takšen ukrep zdi nepravičen do tistih, ki so »pomoč« že vrnili.

STA
Razmeroma naivno je pričakovati, da bo poslanska skupina ZL kdaj imela moč in voljo uvajati dejanske socialistične politike.

Delavski odkupi

ZL sicer ni vlagala konkretnega zakona o delavskih odkupih, vendar se je neuspešno trudila v smeri, da bi delavci dobili večjo besedo pri upravljanju podjetja in pri delitvi dobička. Predvsem zadnje je zdaj »prostovoljno« in se ni učinkovito preselilo v prakso nagrajevanja delavcev z več kot golim minimumom, kolikor stane, da vztrajajo v podjetju.

SD se je vseeno zganila v začetku leta, ko je po katastrofalni razprodaji podjetij na seznamu za privatizacijo ugotovila, da strategija upravljanja Slovenskega državnega holdinga delavcem ne omogoča dovolj pravne podlage za odkup. Napovedali so zakon o delavskih odkupih, ki pa je podobno kot legalizacija konoplje ostal le osnutek zakonskega predloga nekje na njihovi spletni strani.