KAPLJA ČEZ ROB

Janez očima umoril iz besa

Robert Marin
24. 9. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Janezu Žurgi je po navedbah sodne izvedenke Bojane Avguštin Avčin v kritičnem trenutku, ko mu je očim odrekel zajtrk, privrela na plan vsa jeza, ki jo je od otroštva kopičil v sebi, zločin pa je po njenem mnenju storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Google Street View
Incident se je zgodil 17. decembra lani na Postojnski cesti na Rakeku, v hiši pokojnika in obdolženčeve mame.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje 25-letnemu Janezu Žurgi, ki mu tožilstvo očita umor njegovega očima, 61-letnega Dušana Stražiščarja.

Senat predsedujočega Gorazda Fabjančiča je neposredno zaslišal sodno izvedenko psihiatrične stroke Bojano Avguštin Avčin, postavljeno v preiskavi, ki meni, da je Žurga moril iz besa, v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. V kritičnem trenutku je po besedah Avčinove privrela na plan vsa jeza, ki jo je od otroštva kopičil v sebi ...

Očima petnajstkrat zabodel, usodna zadušitev

Incident se je zgodil 17. decembra lani na Postojnski cesti na Rakeku, v hiši pokojnika in obdolženčeve mame. Po navedbah tožilstva se je obdolženi svojega očima najprej lotil s pestmi, da je padel ob steno in si zlomil ličnico in čeljustnico, zatem pa ga je s kuhinjskim nožem petnajstkrat zabodel: v vrat, obraz, roke in prsni koš. Stražiščar je nato na hrbet omahnil na posteljo, Žurga pa ga je začel dušiti z vzglavnikom. Smrt je nastopila med šesto in osmo zjutraj, za 61-letnika pa je bila usodna zadušitev.

Na Rakek ni prišel z zlobnimi nameni

»Ni prišel z naklepom, da ubije očima,«  je med drugim dejala Avčinova in ob tem pojasnila, da je bila kaplja čez rob to, da ga očim ni spustil v hišo. In na tej točki se je Žurgi milo rečeno »snelo«.  Kot je znano, obtoženi v zagovoru pravi, da je dan pred tragičnim dogodkom prišel iz Ljubljane na Rakek ter očima prosil, ali lahko ostane nekaj časa, njegova prošnja pa ni priletela na plodna tla, zato se je skril v klet, zjutraj pa ga je znova prosil, ali lahko pride v hišo, česar očim spet ni dovolil, zaradi česar sta si skočila v lase ...

Neskladja v ugotovitvah izvedencev

Ugotovitve Avčinove pa se ne skladajo z ugotovitvami njenega kolega, sodnega izvedenca Dragana Terziča, ki je na eni od prejšnjih obravnav predstavil svoje mnenje, v katerem navaja, da je Žurga umor zagrešil neprišteven, zaradi česar se bosta na prihodnji obravnavi soočila oba izvedenca, sodišče pa bo nato po potrebi angažiralo tudi tretjega. Sojenje se bo nadaljevalo  7. oktobra.