Laki za nohte

Najbolj škodljive sestavine

Lara Jelen
24. 9. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Lake za nohte lahko izbiramo na več načinov. Glede na ceno in obstojnost, vse pogosteje pa igrajo pomembno vlogo ob nakupu tudi sestavine. Vemo, da je med najbolj škodljivimi formaldehid, zato smo preverili, ali je slednji v veliko izdelkih za lakiranje nohtov.

Profimedia
Ste kdaj preverili, kaj vse se skriva v vašem laku za nohte?

Vsi konvencionalni laki seveda niso na črni listi, treba si je le vzeti čas in preveriti zelo droben tisk, kjer so navedene sestavine. Mi smo mimogrede preverili tudi razlike v ceni med konvencionalnimi in naravnimi laki za nohte. Morda boste presenečeni, vendar se cene ne razlikujejo pretirano.

Tako kot kot pri konvencionalnih lakih, ki jih dobimo že od enega evra naprej, je tudi cena naravnih lakov zelo različna. Cenejši so navadno (ne pa vedno!) nekoliko slabše obstojni ali prekrivni, včasih je razlog za višjo ceno tudi zgolj ime, ki ga lak nosi. Sicer pa lahko že kar takoj razkrijemo, da je razpon cen med naravnimi in drugimi laki približno enak, oboje je mogoče kupiti po zelo ugodni ceni ali pa po zelo zasoljeni. Po naravnih lakih za nohte najpogosteje posegamo s ciljem, da bi se izognili morebitnim škodljivim sestavinam. Pa vendar lahko tudi med konvencionalnimi laki najdemo takšne, ki problematičnih sestavin ne vsebujejo. Vedeti moramo le, čemu konkretno se želimo izogniti. V nasprotnem primeru nam tudi branje drobnega tiska prav nič ne koristi.

Najbolj škodljive sestavine lakov

Agencija IARC (International agency for research on cancer) je formaldehid leta 2014 označila kot karcinogenega za ljudi. A ta ni le v laku za nohte, saj je lahko tudi v nekaterih čistilih in drugih izdelkih.

Poleg formaldehida, ki ga je leta 2004 IARC (International agency for research on cancer) označil kot karcinogenega za ljudi, v Evropi pa je klasificiran pod kategorijo tri (verjetno karcinogen za ljudi), si v lakih za nohte prav gotovo ne želite dibutil ftalata (dibutyl phthalate), ki lahko draži oči in zgornje dihalne poti, zaradi vdihavanja pa lahko povzroči glavobole, slabost, bruhanje, vrtoglavice, drisko, občutljivost na svetlobo ter motnje pri delovanju ledvic. Nič kaj manj nevaren ni toluen (toluene), ki je nevrotoksičen in ravno tako draži oči in zgornje dihalne poti. Poleg tega lahko povzroči rdečico, luščenje in razpoke, pri vdihavanju hlapov pa motnje v delovanju centralnega živčnega sistema.

Za dražilno velja kemična spojina ksilen (xylene), ki pri daljšem kontaktu povzroča razmastitev kože, rdečico, luščenje in razpoke na koži. Hlapi lahko poškodujejo centralni živčni sistem, pri izpostavljanju visoki koncentraciji pa lahko domnevno pride celo do okvare jeter. Ob prebiranju sestavin na lakih pa smo imeli v mislih tudi sintetični kamfor (synthetic camphor), ki naj bi, poleg draženja oči in dihalnih poti, vplival na zmanjšano število vdihov in bitja srca, pri vdihavanju večjih količin pa povzroči sladek občutek v ustih, draženje v grlu, glavobol, slabost, bruhanje, zmedenost, tesnobnost ter nekontrolirano trzanje mišic.

Cene konvencionalnih lakov za nohte se gibljejo med 1,5 evra in 25 evrov. Cene naravnih lakov se gibljejo v podobnem razponu, le da se začnejo nekje pri 2-3 evrih.

Lahko se jim izognete

Morda spadate med tiste, ki menijo, da se vsemu pač ne moremo izogniti, kar je sicer res, a škodljivim sestavinam, ki jih omenjamo, se lahko! Pa za to sploh ni treba presedlati na naravne lake za nohte, saj smo ugotovili, da nekateri precej poznani laki teh sestavin NE vsebujejo. Med njimi so denimo laki Essence, ki jih lahko kupimo v vsaki dobro založeni trgovini s kozmetiko. Našli smo jih tudi na spletu, Essence bloggers' beauty secrets lak za nohte 03 – all eyes on me v spletni trgovini Click2Chic dobite za 1,99 evra. Klasični laki za nohte Essence v različnih odtenkih medtem stanejo 1,70 evra.

Tudi laki Artdeco, ki smo jih preverili, iskanih škodljivih sestavin ne vsebujejo, so pa vseeno nekoliko dražji, za lak iz kolekcije Artdeco Miami Collection boste v spletni trgovini Salma plačali 6,97 evra. Problematični niso nitilaki za nohte Bourjois 1 Seconde Nail Enamel (cena približno 2,90 evra) in da ne nadaljujemo v nedogled, lahko kar odkrito priznamo, da med vsemi laki, ki smo jih preverili, nismo našli niti enega, ki bi vseboval katerokoli izmed škodljivih sestavin, pred katerimi se najpogosteje opozarja. Razlog je gotovo tudi ta, da je mnogo priznanih znamk zavezanih (med njimi tudi L'Oreal), da v svojih izdelkih ne bodo uporabljale teh snovi. Vseeno pa se, sploh ob kakšnih cenejših in manj poznanih lakih, še vedno splača vzeti očala ali lupo in preveriti, kaj se skriva v njih.