Raziskava

Skupno življenje – skupen imunski sistem?

ud
23. 9. 2016, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V skupnem življenju si partnerja ne delita le postelje, prehrane in nekaterih skupnih dejavnosti. Belgijska raziskava namreč kaže, da se delno »zlijeta« tudi njuna imunska sistema.

Okolje, ki si ga partnerja delita, prispeva k podobnosti njunih imunskih sistemov.

svet24
Ali ste vedeli?

Odrasle osebe za prehladom zbolijo od dva- do trikrat na leto, otroci pa v povprečju od šest- do 12-krat.

Belgijski raziskovalci so v Leuvnu pod drobnogled vzeli krvne vzorce 670 ljudi, starih od dveh do 86 let. Pri vsakem od njih so prešteli imunske celice in to v vsaki od njihovih aktivacijskih faz. Seveda je imunski sistem vsakega posameznika nekoliko drugačen, zato isti virusi pri nekom povzročijo bolezen, drugi pa se je lahko uspešno ubrani. 

Mikrobi

Imunski sistemi ljudi, ki so živeli skupaj, so bili neverjetno podobni. Partnerji so nagnjeni k podobni prehrani in načinu življenja. Povsem mogoče je, da okolje, ki si ga partnerja delita, prispeva tudi k podobnosti njunih imunskih sistemov. Na imunski sistem denimo vpliva izpostavljenost onesnaženju, določeno vlogo pa igra tudi izmenjava virusov. Poleg tega skupno življenje prinaša tudi podobno poselitev črevesja z bakterijami in ta je za delovanje imunskega sistema zelo pomembna. Partnerja sta v stiku z istimi mikrobi, tako prek različnih bivalnih površin kot tudi prek otrok.