Interpelacija

Gašperšič zagotavlja, da ne bo "žrtvovan"

J.P./STA
12. 9. 2016, 15.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki se bo zagovarjal na interpelaciji, se je na rednem sestanku pri premierju Miru Cerarju danes pogovarjal o uresničevanju načrtov. O podpori njegovi funkciji se nista pogovarjala, je zagotovil minister. Zatrdil je tudi, da pozivov k njegovemu odstopu ni bilo in da o tem tudi sam ni razmišljal.

bobo
Prepričan je, da delajo to, kar je potrebno, da do drugega tira pridejo že prihodnje leto.

Gašperšič za zdaj nima polne podpore v nobeni poslanski skupini, tudi v SMC mu je dva poslanca, Tilen Božič in Marko Ferluga, ne zagotavljata. V torek bo minister poskušal odgovarjati na vprašanja poslancev SD, končno besedo glede podpore ministru na interpelaciji pa je pričakovati tudi od DeSUS.

SD ima vprašanja

V SD imajo kar nekaj vprašanj zanj, zlasti glede drugega tira in koncesij na pomolih. Minister jim bo pojasnil, kar je po njegovih besedah razvidno že iz odgovorov na očitke v interpelaciji. V izjavi po današnjem sestanku pri Cerarju je ponovil, da koncesija v Luki Koper ni povezana s tem, kako bodo gradili drugi tir, in da v koncesije ni treba posegati.

Tudi časovnica za izgradnjo drugega tira je po njegovih zagotovilih dokaj jasna. Prizadevajo si za to, da usposobijo projektno podjetje, ustanovljeno za izgradnjo drugega tira, prihodnje leto nameravajo prijaviti projekt za evropska sredstva, medtem pa delajo na pridobivanju sredstev zasebnih vlagateljev, je povedal Gašperšič. Vse to želijo prihodnje leto zaključiti in objaviti razpis za gradnjo.

Nihče ga ni pozval k odstopu

Kljub nekaterim špekulacijam v zadnjih tednih, da bi utegnil Cerar Gašperšiča "žrtvovati", minister zagotavlja, da ga k odstopu nihče ni pozval, tudi sam o tem ni razmišljal. Prepričan je namreč, da delajo to, kar je potrebno, da do drugega tira pridejo že prihodnje leto. Prav ta projekt je jedro očitkov v interpelaciji.

Kljub temu da minister podpore vseh koalicijskih poslancev na interpelaciji, ki bo na redni septembrski seji, ne more pričakovati, pa je težko verjetno, da bi interpelacija uspela. Za odstavitev ministra bi namreč morali njegovi kritiki zbrati najmanj 46 glasov, kar pomeni, da bi interpelacijo moralo podpreti tudi kar nekaj koalicijskih poslancev.