Pri pripravi projektov

Slovenija potrebuje več pomoči EU, meni ministrica

R.T.
12. 9. 2016, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Finančni ministri Evropske unije so na neformalnem zasedanju v Bratislavi, ki se je končalo v soboto, razpravljali o številnih aktualnih temah – tudi o delovanju Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI).

STA
Alenka Smerkolj se je udeležila neformalnega zasedanja v Bratislavi.

Čeprav Slovenija ocenjuje, da so rezultati naložbenega načrta že vidni, si želi, da bi bili projekti v okviru sklada EFSI enakomerneje porazdeljeni med članicami. Naša država bo tudi podprla predlog o podaljšanju delovanja EFSI, ki naj bi ga kmalu podala Evropska komisija.

Zasedanja se je v funkciji ministrice za finance udeležila tudi ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj. Ta je v razpravi opozorila, »da potrebuje Slovenija pri pripravi projektov več strokovne in tehnične pomoči s strani EU, zavzela pa se je tudi za to, da bi bilo delo sklada bolj decentralizirano«, poroča Ministrstvo za finance.

Slovenija bo podprla predlog o podaljšanju delovanja EFSI, ki naj bi ga kmalu podala Evropska komisija.

Preskok v metaliteti

Vseeno pa se zaveda, da je v Sloveniji pri pripravi investicijskih projektov potreben preskok v mentaliteti. Vlagatelji so namreč bili navajeni, da so za financiranje investicij dobili državna poroštva ali pa nepovratna sredstva. Zdaj morajo projekte pripravljati drugače. »Razumeti moramo, da so časi nepovratnih sredstev minili in da moramo začeti projekte pripravljati tako, da jih bomo lahko poplačali in manj obremenili državo. Čeprav je ta prehod težak, sem prepričana, da nam bo uspelo,« je dejala.

Velik udarec

Dotaknila se je tudi čezmernega javnofinančnega primanjkljaja v Španiji in na Portugalskem, saj obstaja možnost, da ju bo doletela delna zamrznitev strukturnih skladov. »Če se država znajde v takšnem položaju, je to velik udarec, zato upam, da bo Španiji in Portugalski pravočasno uspelo pripraviti ustrezne ukrepe. Pomembo je, da naredi Slovenija vse za to, da ne bo nikoli v takšnem položaju,« je še dejala.