Poslovanje z nepremičninami

Nepremičninarji imajo kolektivno pogodbo

E.R.
9. 9. 2016, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po več kot treh letih pogajanj so sindikati in nepremičninarji podpisali novo kolektivno pogodbo za dejavnost poslovanja z nepremičninami.

Arhiv Svet24
Javna predstavitev nove kolektivne pogodbe za dejavnost poslovanja z nepremičninami bo na posvetu 10. in 11. novembra v Portorožu.

Proces oblikovanja priprave nove kolektivne pogodbe se je začel na pobudo delodajalske strani, ki je svoj prvi predlog prenovljene kolektivne pogodbe dejavnosti ponudila takoj po spremembi delovnopravne zakonodaje leta 2013. Sklenitev nove kolektivne pogodbe odlikuje tudi dejstvo, da so pogajanja potekala brez istočasne odpovedi veljavne kolektivne pogodbe, s katero se običajno ustvarijo nova nasprotja, ki negativno vplivajo na ustvarjanje zaupanja v socialnem dialogu.

Pogajanja je na sindikalni strani vodila Majda Marolt, predsednica sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nešpremičninami (SKNVS), in Vera Zevnik, podstavnica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).  

Od začetka 2017 zaveza za delodajalce

Kolektivna pogodba je v obligacijskem delu stopila v veljavo z dnem podpisa pogodbenih strank, torej danes. V normativnem delu začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS in bo ustvarjala zaveze za delodajalce od 1. 1. 2017. S tem dnem se bodo pri delodajalcih uskladili tudi vsi zneski po novi tarifni prilogi. 

Javna predstavitev bo novembra v Portorožu

Oba podpisnika sta že dogovorjena za njeno predhodno skupno predstavitev na 27. posvetu Poslovanje z nepremičninami, ki bo  10. in 11. novembra letos v Portorožu. Prav tako tudi za dva podrobnejša predstavitvena seminarja za delodajalce v novembru in decembru letos.

Z novo kolektivno pogodbo bo prenehala veljati stara kolektivna pogodba, ki je bila sklenjena leta 1998.