Primer dveh dečkov

Ugotovili nepravilnosti pri delu CSD Velenje

G.G./STA
31. 8. 2016, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Informacijski pooblaščenec je v inšpekcijskem nadzoru na Centru za socialno delo (CSD) Velenje ugotovil nekatere nepravilnosti pri zagotavljanju zavarovanja osebnih podatkov, povezanih tudi z razvpitim primerom dveh dečkov. CSD Velenje je nepravilnosti takoj odpravil in vse vključene osebe tudi ustrezno seznanil s pravili o zavarovanju osebnih podatkov.

Sašo Avramovič
CSD Velenje je nepravilnosti takoj odpravil.

Informacijski pooblaščenec je zoper CSD Velenje uvedel postopek inšpekcijskega nadzora, v katerem je preverjal ustreznost zavarovanja osebnih podatkov, tudi pri angažiranju zunanjih sodelavcev. V postopku je ugotovil, da zaposleni in pogodbeni sodelavci CSD Velenje niso bili ustrezno seznanjeni z obstojem in vsebino internih aktov, ki urejajo postopke in ukrepe za zavarovanje osebnih podatkov pri CSD Velenje.

Kot navajajo pri pooblaščencu, je CSD Velenje prostovoljno in takoj odpravil vse ugotovljene nepravilnosti in vse osebe, ki so pri opravljanju svojega dela dolžne spoštovati pravila o zavarovanju osebnih podatkov, s temi pravili ustrezno seznanil.

Podrobneje je informacijski pooblaščenec preverjal tudi način zavarovanja osebnih podatkov strank in udeležencev postopka v javno odmevnem primeru dveh dečkov, ki ju je CSD napotil v rejništvo, in sicer v času pred sklenitvijo pisne pogodbe z zunanjo strokovnjakinjo, ki jo je CSD Velenje sklenil 11. aprila letos.

CSD Velenje je izkazal sledljivost obdelav osebnih podatkov, ni pa v aktih določil oseb, ki lahko zaradi narave svojega dela obdelujejo določene osebne podatke. CSD Velenje je z zunanjo strokovnjakinjo sklenil pisno pogodbo za nudenje strokovne pomoči rejniški družini šele 11. aprila letos, vendar je bila ta z nekaterimi podatki iz spisa seznanjena že pred podpisom pogodbe, so ugotovili pri informacijskem pooblaščencu.

CSD Velenje bi namreč moral še pred seznanitvijo zunanje izvajalke s podatki iz spisa v svojem internem aktu to določiti kot osebo, ki lahko zaradi narave dela obdeluje osebne podatke, ki so del upravnih spisov CSD Velenje.

Informacijski pooblaščenec je nepravilnosti obravnaval tudi v okviru pooblastil, ki jih ima kot prekrškovni organ, pri čemer pa je ocenil, da gre za lažje kršitve zakonskih določb. Opustitev seznanitve zaposlenih in pogodbenih partnerjev s pravili in postopki za zavarovanje osebnih podatkov ni imela škodljivih posledic oziroma te niso bile ugotovljene.

Kot olajševalne okoliščine je informacijski pooblaščenec med drugim upošteval dejstvo, da je bilo nezakonito stanje podano razmeroma kratko obdobje, in sicer od 4. do 11. aprila.

Časovna stiska

Kot še navajajo pri informacijske pooblaščencu, pa je treba upoštevati tudi, "da je bila kršitev posledica časovne stiske, v kateri so se znašli uslužbenci CSD Velenje, ki so zaradi medijskega pritiska ter občutljivosti zadeve morali ukrepati hitro, z angažiranjem osebe, ki bi pomagala preprečiti nastanek še večje škode, kot je z medijskim izpostavljanjem primera že nastala mladoletnima otrokoma".

Direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik je 5. julija letos podala odstop z mesta direktorice CSD Velenje iz osebnih razlogov. Znano pa je, da je bila pred tem tarča številnih kritik v zvezi z obravnavo primera dveh dečkov, ki ju je CSD Velenje proti volji starih staršev namestil v rejniško družino. Je pa v primeru dveh dečkov upravna inšpekcija ugotovila kršitve pravil upravnega postopka, ni pa po navedbah CSD Velenje presojala strokovnosti odločitve centra.