Huda ura

Dan, ki ga želijo pozabiti

Gabrijel Toplak
31. 8. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Posledice ponedeljkovega neurja, ki je v Mariboru in okolici povzročilo precej nevšečnosti, so včeraj v glavnem odpravili. Vseeno so bili v okolici večjih podjetij in centrov gasilci, ki so iz poplavljenih prostorov črpali vodo. Ekipe so zbirale tudi podatke o škodi.

PP Šentilj
Pod vodo so bili tudi policijski garažni prostori v Šentilju v Slovenskih goricah.

Potem ko so severno Slovenijo v ponedeljek popoldne zajele krajevne plohe in hude nevihte s sunki vetra, se je včeraj življenje v Mariboru in širši okolici počasi že vračalo v ustaljene tirnice.

Zaslužen počitek

Gabrijel Toplak
Voda je zalila mehanizem tekočih stopnic, zato bodo potrebovale večji servis.

Na najbolj prizadetih mestih je bilo sicer še vedno videti številne ekipe poklicnih in prostovoljnih gasilcev ter drugih pristojnih služb zaščite in reševanja, ki jim je v glavnem že v noči na torek uspelo razmere urediti do te mere, da narasla voda več ni ogrožala prebivalcev. Stanovalci ob Meljski cesti, kjer imajo težave ob vsakem močnejšem deževju od leta 2012 naprej, so bili denimo včeraj dopoldne v glavnem v hišah.

»Počivam. V ponedeljek smo ves popoldan reševali tisto, kar se je pred naraslo vodo dalo rešiti. Pozno ponoči smo končali s črpanjem vode iz kleti. Čim prej želim pozabiti ta dan,« je dejal tamkajšnji stanovalec Janko in dodal, da je voda na cesti segala višje od njegovih kolen. Obenem je povedal, da so se na pobudo soseda odločili, da na vozišče parkirajo dostavno vozilo in tako drugim voznikom preprečijo, da bi zapeljali v pregloboko vodo.

Gabrijel Toplak
Kletni prostori Meractorjevega trgovskega centra so bili včeraj še vedno precej mokri.

Stanje precej boljše

Da je bilo včerajšnje stanje že precej boljše kot v ponedeljek, je za Svet24 potrdil poveljnik mariborskih poklicnih gasilcev Primož Osojnik. »V tem trenutku imamo odprte še kakšne tri ali štiri lokacije, kjer še vedno največ preglavic povzroča narasla voda. Plazove in druge težave smo rešili že v noči na torek, saj smo aktivnosti na terenu zaključili ob 1. uri zjutraj,« je pojasnil.

Meter in pol vode

Gasilci so imeli včeraj polne roke dela nedaleč stran od svoje enote, kjer je Mercatorjev center, in tudi v kletnih prostorih Marifarma na Teznu. V slednjih prostorih je bilo po besedah mariborskega poklicnega gasilca Borisa Keršiča v ponedeljek proti večeru vsaj za meter ali meter in pol vode, ki je niso uspeli popolnoma odstraniti, zato se včeraj prišli na teren z muljno črpalko.

Gabrijel Toplak
Tudi iz kletnih prostorov Marifarma na Teznu so gasilci večji del dneva črpali meteorno vodo.

Nič prijetnejši ni bil prizor v kletnih prostorih Mercatorja na Tržaški cesti, kjer so po tleh ležali metri in metri cevi, s katerimi so črpali odvečno vodo. »Kletni prostori, ki se razprostirajo na več kot pet tisoč kvadratnih metrih, so bili zaliti s približno petimi centimetri vode, pa tudi na tako imenovanih tekočih stopnicah je nastala precejšnja škoda, zato potrebujejo večji servis. Voda je dvignila tudi jaške. To se nam je zdaj zgodilo že drugič; 15. avgusta smo imeli prvič zalite kletne prostore in včeraj smo postavili sušilne stroje, a nam jih je voda spet zalila,« je dejal upravnik Mercatorjevih centrov Marijan Male.

Gabrijel Toplak
Marijan Male, upravnik Mercatorjevih centrov, kaže na višino vode v kletnih prostorih.

Preobilno deževje je težave povzročalo tudi mestni kanalizaciji, ki po besedah Dejana Pukšiča iz Nigrada ni bila zmožna odvesti vse odpadne padavinske vode. »Prišlo je do nenadne obremenitve kanalizacijskega sistema. Občane smo prosili, naj odvajanje meteornih voda čim prej odklopijo s sistema javne kanalizacije,« je povedal Pukšič.

Občina, šola, policijska postaja ...

Precej težav so imeli v občini Šentilj, kjer je voda zalila tamkajšnje občinske prostore, šolo in tudi policijsko postajo. Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor, je povedal, da materialna škoda ni ugotovljena, ker še vedno potekata sanacija ter pregled poplavljene opreme in inventarja. Škodo, ko bo znana, pa bodo sporočili z občine, ki je lastnica objekta. Hitremu odzivu ravnateljice OŠ Rudolfa Maistra Šentilj Jelki Weldt gre zahvala, da škoda v šoli ni večja. »Takoj sem se odpravila v šolo, kjer so bile klet, pisarna in telovadnica že pod vodo. Na pomoč so mi priskočili drugi delavci šole. V roku pol ure smo vse pobrisali in pospravili,« je dejala Weldtova.