Po smrti dvojčkov

Bolnišnica zanika, da anesteziologa ni bilo

M.K./STA
31. 8. 2016, 14.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Splošni bolnišnici Trbovlje zanikajo, da je nadzor nad januarsko smrtjo dvojčkov v tej bolnišnici pokazal na odsotnost anesteziologov.

Profimedia
Direktorica trboveljske bolnišnice trdi, da so v bolnišnici nenehno na razpolago zdravniki anesteziologi za nujne primere. (Slika je simbolična.)

V bolnišnici trdijo, da so anesteziologi pri njih na razpolago 24 ur na dan in vse dni v letu za izvajanje urgentnih stanj bolnikov, med njimi tudi nosečnic, ki potrebujejo nujen carski rez.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je nedavno pojasnil, da je nadzor, ki so ga opravili predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije, pokazal, da je bil carski rez ob pregledu nosečnice ustno načrtovan za 37. teden nosečnosti.

Zaradi odsotnosti anesteziologov pa nosečnica ni bila razpisana za carski rez v 37. tednu, kot je bilo ustno načrtovano, ampak šele v 38. tednu, je dodal. Specialisti si med sabo tudi niso ustrezno podali informacij o tem, da gre za nosečnico s povečanim tveganjem za zaplete, je pojasnil.

Tako sta otroka umrla že nekaj dni pred načrtovanim porodom v 38. tednu nosečnosti, porodnica pa je nato v trboveljski bolnišnici rodila dva mrtva otroka.

Čeprav direktorica trboveljske bolnišnice Marina Barovič pred dnevi ni želela komentirati primera, pa je danes v sporočilu za javnost zapisala, da so neresnične trditve glede odsotnosti anesteziologov za izvedbo nujnega carskega reza. Kot je dodala, je dokazljivo, da so v bolnišnici nenehno na razpolago zdravniki anesteziologi za nujne primere. Tako je bilo po njenih trditvah tudi v omenjenem primeru z nosečnico.

Ponovila pa je, da dokler postopki pred zdravniško zbornico niso končani, ne bo komentirala dosedanjih zaključkov nadzora. To pa po njenih navedbah "ne pomeni, da se je zavila v molk, kar se skuša v javnosti neobjektivno prikazati".