Vasi pri Višnji gori

Vaščane je strah, kdaj in kje bo spet gorelo

Janja Ambrožič
31. 8. 2016, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Minuli teden je dvakrat zagorelo v vaseh v bližini Višnje Gore, v četrtek je gorel leseni vikend na Kamnem Brdu, v soboto lesena lopa ob stanovanjski hiši na Vrhu. Požara sta bila najverjetneje posledica kaznivega dejanja.

PGD Stična
Policisti še niso našli storilcev, preiskave so v polnem teku

Zakaj bi kdo požgal ta dva objekta? To je vprašanje, ki si ga zadnje dni zastavljajo prebivalci leskovške planote, kjer sta tudi omenjeni vasi. Od tam je prekrasen razgled na vse konce Slovenije in verjetno je prav to glavni razlog, da so te vasi zelo zanimive za priseljevanje, tam je tudi veliko dnevnih pohodnikov. Do teh požarov se je zdelo, da je vse v najlepšem redu, zdaj pa je ljudi strah.

Kocke niso zanetile ognja

Janja Ambrožič
Lesen vikend na Kamnem Brdu je po ugotovitvah policije nekdo zažgal.

»Na vsaka dva dni kje zagori, nobeno noč nismo več mirni. Kmetje tudi ne vejo, ali naj stroje in traktorje odpeljejo na prosto, da jih ne bi mogel zajeti ogenj, če bi ga kdo podtaknil v njihovem gospodarskem objektu,« pove skupina vaščanov Vrha, ki smo jo srečali, ko smo se vozili tam okoli. Nihče se ni hotel izpostaviti z imenom, da se slučajno zaradi tega ne bi znašel v črni kroniki.

Izvemo, da bi v četrtek sredi dneva lahko pogorel še en počitniški objekt na Kamnem Brdu, če dima v drveh ne bi opazila soseda, ki je vse skupaj nemudoma pogasila. »Nekdo je v drva namestil kocke, ki se uporabljajo za netenje ognja, vendar se skladovnica ni vnela; verjetno so bila drva še prevlažna.«

Predstavnica za odnose z javnostmi na Policijski upravi (PU) Ljubljana Maja Ciperle Adlešič je sporočila, da so policisti obravnavali to kaznivo dejanje, a je oškodovanec odstopil od predloga za pregon, zato bodo policisti s poročilom obvestili okrožno državno tožilstvo Ljubljana.

Nekaj deset tisoč evrov škode

Nekaj ur pozneje je na drugem koncu Kamnega Brda zagorel leseni, s slamo kriti vikend, površine okoli 15 kvadratnih metrov, ki je bil tedaj prazen. Požar so pogasili gasilci PGD Vrh nad Višnjo Goro, Višnja Gora in Stična, potem so s termokamero pregledali požarišče in pogasili še nekaj dodatno odkritih žarišč ter aktivirali dežurno službo Elektra Ljubljana, ki je poskrbela za odklop objekta iz električnega omrežja. Policisti so ugotovili, da je bil požar, v katerem je nastalo za nekaj deset tisoč evrov škode, posledica kaznivega dejanja.

Avto so rešili

Maja Ciperle Adlešič

»Gorel je leseni objekt, v katerem so bila zložena drva in kjer je bil parkiran osebni avto, katerega pa so uspeli odpeljati na varno.« 

V soboto ob pol polnoči je kakšne tri kilometre stran, na Vrhu pri Višnji Gori, spet zagorelo. »Gorel je leseni objekt, v katerem so bila zložena drva in kjer je bil parkiran osebni avto, a jim ga je uspelo odpeljati na varno. Glede na dosedanje ugotovitve je do požara prišlo v notranjosti objekta, v katerem pa ni električne napeljave oziroma grelnih teles. Do zdaj zbrani podatki tako kažejo na sum storitve kaznivega dejanja,« je sporočila Ciperle Adlešičeva in dodala, da nihče ni bil poškodovan, nastalo pa je za okoli tisoč evrov materialne škode. Ta požar, ki je poleg lope poškodoval okno in vhodna vrata stanovanjske hiše, so pogasili gasilci PGD Stična, Višnja Gora, Kriška vas in Vrh pri Višnji Gori, iz objekta so odnesli tudi šest plinskih jeklenk.

Policisti še niso našli storilcev, preiskave so v polnem teku; med drugim preverjajo, ali so dogodki med seboj povezani. In kaj so še rekli domačini? »Zadnje čase v našo vas pogosto pridejo policisti, ker so v eni od hiš precej problematični najemniki. Nič ne rečemo, da so oni krivi za požare, a pri nas se je z njihovim prihodom vse obrnilo na glavo.«