Pomorski krst

Krst pod okriljem morskega boga Neptuna

Zoran Franc, pr
31. 8. 2016, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V soboto, 10. septembra, bo v Piranu potekal že 70. pomorski krst. Gre za obred, s katerim simbolično sprejmejo dijake prvih letnikov piranske pomorske šole. Atraktivnega dogodka vsekakor ne gre zamuditi in lahko se celo zgodi, da se dijakom in obiskovalcem za kakšen trenutek pokaže tudi morski bog Neptun.

Rok Sorta
Dijaki prvih letnikov bodo tako simbolično očiščeni ter sprejeti pod okrilje morskega boga Neptuna.

O pomenu, zgodovini in poteku krsta smo se pogovarjali z ravnateljem Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran, Borutom Butinarjem.

Rok Sorta
Borut Butinar, ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran.

Komu konkretno je atraktivni pomorski krst namenjen in od kod ideja za takšen sprejem dijakov?

Daljnega leta 1947 sta dva starejša dijaka videla preplašene prvošolce, ki so prvič prišli na šolo ter tudi prvič videli morje in ga okusili, ali je res slano. Spomnila sta se, da rudarji, ki kopljejo živo srebro v Idriji, »krstijo« nove rudarje, ter pomislila, da bi lahko nekakšen obred sprejetja izpeljali tudi oni. Dijakom prvih letnikov so dali spiti lonček morske vode ter jih vrgli v morje. S tem improviziranim obredom so tako postali »slani« oziroma del šole, v katero so se vpisali. Krst je bil in je še danes namenjen vsem dijakom, ki se vpišejo na srednjo pomorsko šolo.

Gre torej za simbolično gesto, za sprejem. Kdo vse pa na krstu sodeluje, kako so vanj vključeni ostali, dijaki višjih letnikov?

Tradicionalni in simbolični namen krsta je sprejem dijakov prvih letnikov med enakopravne člane pomorske šole; ti dijaki so tako simbolično očiščeni ter sprejeti pod okrilje morskega boga Neptuna. Na krstu sodelujejo dijaki prvih letnikov kot »sužnji«, dijaki višjih letnikov kot »gusarji, spremljevalci in stražarji« ter izbrani dijak četrtega letnika kot »morski bog Neptun«.

Letos bo sicer potekal jubilejni, že 70. pomorski krst. Kaj vse si lahko obetajo obiskovalci?

En svet, za vse enak

V soboto, 10. septembra, se bo na Tartinijevem trgu v Piranu v organizaciji našega časopisa odvijal tudi dobrodelni dan za družine otrok s posebnimi potrebami, imenovan En svet, za vse enak. Namen dogodka je zbiranje sredstev za kar 41 družin otrok s posebnimi potrebami, poleg tega pa bomo razglasili zmagovalca projekta Turistična patrulja 2016. Vse informacije najdete na spletni strani www.svet24.si/dobrodelni-dan.

Za 70. pomorski krst je šola pritegnila v organizacijo dogodka tudi turistično organizacijo Portorož, pomorski muzej, hotele Piran in Caffe Teater v Piranu. Program pomorskega krsta se bo letos razširil na tri dni in bo potekal od petka, 9. septembra, pa vse do nedelje.

Prve aktivnosti se bodo odvijale že v petek od 10. ure, ko se bodo pred sramotilnim stebrom in hoteli Piran pojavili gusarji, s katerimi boste lahko opravili slikanje, igrali gusarske igre in se zabavali. Ob 12. uri bo na Tartinijevem trgu potekala slovesna predaja mesta bogu Neptunu. Mesto bo predal sam župan, ki ga bodo gusarji sprejeli v svojo družbo, skupaj bodo tudi vzdignili veliko gusarsko zastavo, ki bo vihrala celoten gusarski vikend, sledila pa bo videopredstavitev fotografske razstave ob 70-letnici krsta v Caffe Teatru. Videopredstavitev bo na ogled ves vikend.

V večernih urah, ob 19.30, vabimo vse zainteresirane na odprtje fotografske razstave ob 70. obletnici pomorskega krsta v Monfortu v Portorožu. Razstavo smo pripravili s Pomorskim muzejem Seregej Mašera Piran. V soboto se od 10. ure lahko zabavate z gusarji in gusarskimi igrami ter »body paintingom«, in sicer vse do 17. ure.

Glavni dogodek bo ob 16. uri, ko v mesto prispe povorka iz Bernardina in skupaj z godbo začne svoj pohod po pristaniški cesti, nadaljuje okoli glavnega trga vse do Punte in prispe na prireditveni prostor, kjer bo organiziran zabaven program z zaprisego in krstom vseh 60 novincev v tem šolskem letu. Mesto bo okrašeno v gusarske barve in znake. Lokali bodo ponujali gusarske koktajle in prigrizke. V nedeljo se celotno dogajanje zaključi ob 12. uri, ko sledita spuščanje gusarske zastave in predaja mesta aktualni oblasti.

Kakšne pa so med samim dogajanjem naloge krščencev? Skozi katere preizkušnje morajo iti?

Daljnega leta 1947 sta dva starejša dijaka videla preplašene prvošolce, ki so prvič prišli na šolo ter tudi prvič videli morje in ga okusili, ali je res slano.

Krščeni so preoblečeni v vreče iz žakljevine, piskajo na piščalko, izvajajo zadane dolžnosti, kot je nošenje boga Neptuna, vrvi in skrinje. Po govoru Neptuna prisežejo, da bodo dobri in spoštljivi dijaki, Neptun pa jih blagoslovi in sprejme pod svoje okrilje z metom v morje, ki ga izvedejo gusarji.

Letošnji krst se sicer v soboto, 10. septembra, začne ob 15.30 pred pomorsko šolo v Portorožu (Pot pomorščakov 4). Povorka krene na Bernardin, kjer se vkrca na plovila ter odpluje v Piran. Tam se bo (na glavnem pomolu) ob 16.30 spet sestavila povorka, ki po obkrožila Tartinijev trg, se podala do Punte in nazaj pred gledališče Tartini, kjer bodo govori in prisega. Na plaži pred hotelom Piran sledi metanje prvošolcev v morje in krst bo končan. Dijaki prvih letnikov bodo tako simbolično očiščeni ter sprejeti pod okrilje morskega boga Neptuna.

Imate tudi vi kot ravnatelj med sprejemom dijakov kakšno posebno nalogo?

Ravnatelj ne nastopa v prvi vlogi, saj je prvi vladar bog Neptun. Ravnatelj ima bolj reprezentativno vlogo in pozdravi novince ter njihove starše. Vloga ravnatelja je predvsem v organizaciji in finančni podpori celotnega dogodka.