Urjenje

Znano, kdaj slovenski vojaki v Irak

T.L./STA
25. 8. 2016, 16.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Združena levica kritično: Vlada ne ve, kakšni so načrti naših zaveznikov.

Arhiv Svet24
Slovenski vojaki.

Slovenski vojaški inštruktorji bodo predvidoma v prvi polovici septembra odšli v Irak, kjer bodo urili kurdske borce, ki se borijo proti džihadistom Islamske države, so sporočili z obrambnega ministrstva. Šest pripadnikov Slovenske vojske bo delovalo v Erbilu pod nemškim poveljstvom.

Slovenija in Nemčija bosta v ta namen predvidoma v naslednjih dneh podpisali tudi ustrezen sporazum o napotitvi pripadnikov SV v Irak. Namero podpisa tega sporazuma je v sredo obravnavala vlada, ki je sicer odločitev o okrepljenem sodelovanju Slovenije v globalni koaliciji proti teroristični skupini IS sprejela 3. februarja letos.

Kurdske borce bo usposabljalo 15 Slovencev

V skladu s to odločitvijo naj bi pri usposabljanju kurdskih borcev - pešmerg - sodelovalo do 15 pripadnikov SV. V prvi fazi bo sicer tja odšlo šest vojakov. Še en častnik SV bo prevzel dolžnost v poveljstvu koalicije pri osrednjem vojaškem poveljstvu ZDA v Tampi, so pojasnili na Morsu.

Slovenski vojaki bodo v centru za usklajevanje usposabljanja v Erbilu na severu Iraka sestavljali mobilno skupino za usposabljanje in bodo vključeni v skupino za izgradnjo partnerskih zmogljivosti. Kot mentorji bodo svetovali na področjih pehotne oborožitve in taktike, osnovne medicinske pomoči, inženirstva ter zvez, pojasnjujejo na Morsu.

Na ministrstvu so še dodali, da so v prvem kontingentu predvidene štiri štirimesečne rotacije.

Združena levica kritično: Vlada ne ve, kakšni so načrti naših zaveznikov

Na sredino odločitev vlade o nadaljevanju postopka napotitve slovenskih vojaških inštruktorjev se je danes kritično odzvala Združena levica in ponovila svoje nasprotovanje tej odločitvi. V stranki menijo, da SV "nima več nobene zveze s svojo ustavno nalogo obrambe državnega ozemlja", ampak da je "zgolj pomožna sila pakta Nato".

V stranki menijo, da gredo slovenski inštruktorji v Irak "brez jasnega cilja". Opozorili so, da Turčija, zaveznica v Natu in koaliciji proti IS, "krši suverenost Iraka in Sirije zato, da obračunava s kurdskimi organizacijami, ki se zavzemajo za neodvisnost ali avtonomijo".

V ZL menijo, da slovenska vlada v bistvu "ne ve, kakšni so načrti naših zaveznikov". "Razumna in samostojna vlada bi ostala zunaj koalicije, namesto da za neznane cilje in nelegitimne tuje interese žrtvuje sredstva in tvega varnost slovenskih državljanov," še menijo v ZL.