Eksces in sistemske rešitve

Ministrica zdravnikom očita nespodobnost

M.K./STA
25. 8. 2016, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je presenečena nad navedbami zdravniških organizacij, ki da "problem splošne varnosti v bolnišnicah izpostavljajo šele po ekscesnem dogodku v Izoli, niso pa spodbudili sistemskih rešitev že prej, na primer leta 2007, ko se je zgodil podoben incident". Poudarja, da je sama ukrepala takoj.

STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je že ob obisku zaposlenih v izolski bolnišnici povedala, da detektorji kovin in uniformirane osebe po njeni oceni ne sodijo v bolnišnice

Kot je izpostavila ministrica v pisni izjavi, je med drugim za ponedeljek sklicala sestanek z vodstvi bolnišnic, na katerem bodo obravnavali zagotavljanje varnosti v zdravstvenih zavodih. Na sestanku bo sodeloval tudi strokovnjak s področja varnosti. "Sodelujemo tudi s policijo. Očitno varnostne zahteve, ki jih vsebujejo akreditacije zdravstvenih zavodov, žal niso dovolj ali pa še niso izpolnjene. Zato bomo skupaj z vodstvi zavodov poiskali ustrezne rešitve," je dodala ministrica.

Spomnila je, da je že ob obisku zaposlenih v izolski bolnišnici povedala, da detektorji kovin in uniformirane osebe po njeni oceni ne sodijo v bolnišnice. "Varnost bomo zagotovili z ustreznimi ukrepi, vendar se ne smemo slepiti. Žal je družbena realnost takšna, da ekscesnih primerov ni mogoče preprečiti," je dodala.

Ministrica je ponovila svoje obžalovanje ob ekscesnem dogodku v Izoli. "Gre za veliko tragedijo. Zato sem obiskala zaposlene v bolnišnici. Povedali so mi, da gre za eksces, ki ga ne bi mogli preprečiti v nobeni bolnišnici, ker so razlogi za to dejanje iracionalni. V to smer gredo tudi ugotovitve pristojnih organov," je dodala.

Dodatnih 16 milijonov za skrajševanje čakalnih dob

Kot je spomnila ministrica, je vlada zagotovila 16 milijonov evrov dodatnih sredstev za skrajševanje čakalnih dob in zagotovila "spodobno plačilo za izvajalce, ki ta program izvajajo izven svojega rednega delovnega časa. Poleg tega se od prvega januarja letos plačuje vse preglede z magnetno resonanco in vse preglede ter zdravljenja rakavih bolnikov".

Izjavo zdravniške zbornice in sindikata Fides je označila za nespodobno, saj "ta ekscesni dogodek manipulativno izrabljata za politična obračunavanja in sindikalni boj. Njihove izjave ne pripomorejo k strpnosti, solidarnosti in dialogu v družbi. Prav tako ne pripomorejo h krepitvi odnosa med zdravniki oz. zdravstvenimi delavci in bolniki, za kar si ves moj mandat in si bomo še naprej na ministrstvu zelo prizadevali".