Hude težave

Delavci zahtevajo odstop Ivana Vogrina

Gabrijel Toplak
1. 8. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V podjetju Lentherm so delavci z nedavno ustavitvijo dela zahtevali, da direktor in manjši solastnik ter nekdanji poslanec Ivan Vogrin nepreklicno odstopi, saj mu očitajo neupravičeno znižanje plač na minimum in neupravičeno izplačilo nagrade.

STA
Nekdanji poslanec v državnem zboru Ivan Vogrin je dobil ponujenih 60 tisoč evrov, da se umakne kot družbenik.

V podjetju Lenthermv Lenartu v Slovenskih goricah je čutiti nezadovoljstvoSlednje so delavci izrazili minulo sredo, ko jih je 58 za nekaj ur ustavilo delo in »zahtevalo«da naj nekdanji poslanec v državnem zboru Ivan Vogrin, sicer direktor in manjši solastniktega podjetjanepreklicno odstopi.

toplak
Sedež podjetja je v industrijski poslovni coni v Lenartu v Slovenskih goricah.

Kako preživeti?

Pri nedavnem popoldanskem odhodu iz podjetja so še vedno vztrajalida Vogrin odide. »Znižal nam je plače tako rekoč na minimum. Zdaj dobim mesečno 600 evrov in ne vem več, kako bom preživel. Delam pa pošteno,« je s tresočim glasom dejal starejši moški, ki ne želi biti imenovan. V podjetju, dodaja, ima tudi ženo, ki ne zasluži več kot on. »Še dobro, da imava doma nekaj zemlje, kjer si lahko kaj pridelava,« je še dejal in nadaljeval, da si tako on kot tudi tamkajšnji delavci želijo Vogrinov odhod, saj se je mnogim zameril z znižanjem plač ter neprimernim odnosom do delavcev. 

Čuti odgovornost

Trudi se, da bi to podjetje čim prej zaživelo

Damir Jelenko zavrača očitke Ivana Vogrina o izčrpavanju podjetja. Pravi, da ni samo vložil četrt milijona evrov, pri čemer ni Vogrin niti centa, ampak je nase in svoja delujoča podjetja prevzel tudi vse obveznosti, ki niso majhne. "S svojimi družbami sem pomagal, da bi to podjetje čimprej zaživelo, vendar Vogrin ne razume nekih osnovnih poslovnih relacij med družbami."

Na strani delavcev je tudi Damir Jelenko, ki je postal večinski lastnik podjetja letos pred nekaj meseci. Pravi, da uživa podporo delavcev, zato čuti še toliko večjo odgovornost, da uspešno sanirajo podjetje, ki brez dodatnih programov dela ne more preživeti. »V nakup sem vložil 250 tisoč evrov, za finančno sanacijo podjetja pa naj bi še enkrat toliko namenile banke, vendar svoj delež povezujejo z odstopom VogrinaTudi kupci nas opozarjajo, da ne bodo več poslovali z nami, če bo Vogrin v tej družbi, pa še ljudje ga prepoznavajo kot nasilneža,« je za Svet24 pojasnil Jelenko.

Dodal je, da se je ustavitev dela zgodila na pobudo sindikata. »Zaposleni so namreč ogorčeni, saj jim je Vogrin znižal plače na raven minimalnih. Sam pa si je izplačal nekaj več kot 11 tisoč evrov nagrade in delavcem zatrjeval, da dela za en evro je dejal Jelenko, ki je Vogrinu ponudil celo 60 tisoč evrov, da se umakne kot družbenik. Ponudbo je Vogrin ustno sprejel, pravi, a je ni želel uresničiti, temveč se je odločil, da Jelenka kazensko preganja. 

Vogrina bo ovadil

Jelenko tudi opozarja, da je deležen velikih pritiskov, ki jih sicer ne razume. »Nekdo od novinarjev me je vprašal, zakaj ne sprejemam kapitala, ki bi ga prinesel Vogrin. Naj ga prinese in o vsem se bova lahko dogovorila. Pripravljen sem se tudi umakniti iz družbe, če me želi izplačatiAmpak on se tega ne zaveda in niti tega, da ljudje niso pripravljeni delati z njim. Ugotavljamo pa tudi, da Vogrin zavaja, ko kar naprej trdi, da bo prinesel milijone in podobno. In da, kot pravi, moj denar ni čist, njegov ali pa od nekoga drugega pa je je dejal Jelenko, ki upa, da bo zadeva zanimiva tudi takrat, ko bo Vogrina tudi sam kazensko ovadil.

»Gre za klevetanje, blatenje imena in oškodovanje dobrega imena in imena družbe Lentherm. To ni težko je zaključil Jelenko. Martin Dular, sekretar SKEI Štajerska, pravi, da je zahtevo po njegovem odstopu izrazila tudi ena od bank upnic, ki noče omogočiti posojila družbi. »Delavci mu zamerijo tudi samovoljno nižanje plače, preprečitev stavke, zahtevo po 10- do 12-urnem delu in neplačilo nadurnega dela,« je dejal Dular. 

Prepričan, da dela prav 

sta
Ivan Vogrin napoveduje, da bo spet direktor, in obljublja, da bodo ljudje odgovarjali za svoja dejanja.

Vogrin vztraja, da je delal v skladu s sanacijskim načrtom, ki so ga potrdili prejšnji lastniki. »Ne zdi se mi več vredno komentirati zadeve. Imam papirje, s katerih je razvidno, da sem delal prav, in demantirajo besede Damirja Jelenka. Gre za več komentarjev, ki v dokumentih nimajo realne podlage. Vse življenje sem delal na podlagi dokumentov. Naj samo omenim, da so me že preganjali tri leta in sem bil pravnomočno oproščen, zato ker sem operiral s papirji. Zdaj imam kakšnih 50 strani papirjev in dokumentovki moje navedbe potrjujejo, njegove pa demantirajo,« je povedal Vogrin in o nižanju plač dejal, da ni ničesar storil samovoljno, ampak po sklepu skupščine lastnikov in nadzornega odbora.

Takšna je bila, dodaja Vogrin, tudi zahteva banke, saj bo le v tem primeru šla v reprogram kreditov. »Tudi za to imam vse dokumente,« je za Svet24 poudaril Vogrin in na očitke domnevnem neplačilu plačilu nadur dodal, da jih še ni bilo treba plačati, kot navajajo delavci. »Tačas se dela tako imenovana deponija ur za zimske mesece. Te višine še niso dosegliIn vse je podprto s pravili stroke, sklepi nadzornega odbora, skupščine in zahtevo banke,« pravi Vogrin, ki so mu prepovedali vstop v podjetje. »Bil sem že večkrat na policiji in prepričan sem, da bodo ljudje naposled spoznali svoj zmoto. Kot direktor bom še naprej imel vstop v podjetje in ljudje bodo odgovarjali za svoja nezakonita dejanja je sklenil Vogrin.