Libija

ZDA bombardirajo oporišča Islamske države

G.G./STA
1. 8. 2016, 18.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ameriška vojska je na prošnjo libijske vlade danes izvedla zračne napade na Sirto, libijsko oporišče skrajne skupine Islamska država (IS).

Profimedia
Sirta, ki leži okoli 450 kilometrov vzhodno od prestolnice Tripoli, je strateško pomembna, ker povezuje libijski vhod in zahod. Libijske vladne sile se za Sirto proti džihadistom borijo že od maja.

"Na prošnjo libijske vlade narodne enotnosti so ZDA izvedle natančne zračne napade na tarče IS v Sirti, in sicer v podporo vladnim silam v boju za primarno oporišče skrajnežev v Libiji," je povedal tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook. Obenem je dodal, da se bodo ameriški napadi v Sirti nadaljevali.

Zračni napadi ameriške vojske na položaje IS bodo "pomagali libijski vladi, da uresniči strateški napredek" v boju proti džihadistom, je še sporočil Pentagon.

Libijski premier Fajez al-Saradž je v televizijskem nagovoru potrdil, da je libijska mednarodno priznana vlada ZDA zaprosila za pomoč pri zračnih napadih proti IS v Sirti ter da so prve napade izvedli danes.

"Prve napade na določene lokacije v Sirti so izvedli danes in ti so povzročili težke izgube v vrstah nasprotnikov," je dejal al-Saradž.