Slovenija

SNG Nova Gorica: Najprej urejanje odnosov

pk
1. 8. 2016, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Novogoriško gledališče je že dve leti brez direktorja, v tem času ga je vodila vršilka dolžnosti Neda Rusjan Bric. Vajeti sredi avgusta za pet let prevzema Jerman Bratčeva.

STA
Slovensko narodno gledališče je sicer znano po dobri igralski zasedbi in kakovostnem programu. Nova direktorica si bo prizadevala za še boljšo produkcijo.

Kar nekaj časa je moralo Slovensko narodno gledališče (SNG) Nova Gorica čakati na direktorico. Zadnji dve leti je namreč delovalo z vršilko dolžnosti Nedo Rusjan Bric. V tem času je steklo več razpisov, vendar prijavljeni kandidati niso izpolnjevali zahtevanih pogojev.

STA
Neda Rusjan Bric bo vršilka dolžnosti le še do 19. avgusta, ko ji poteče enoletni mandat. Tedaj bo posle prevzela Maja Jerman Bratec.

Kdo je kandidiral

Do ponovnega razpisa, ki ga je objavilo ministrstvo za kulturo, je nazadnje prišlo v marcu. Nanj se je prijavila tudi Maja Jerman Bratec. Za vodenje novogoriškega gledališča sta se sicer prijavila tudi Tomica Dumančić, ta je gledališče pred leti že vodil, in Borut Bašin, ki je bil v SNG Nova Gorica pristojen za odnose z javnostmi.

Dumančić je od kandidature odstopil, minister je zato izbiral med Majo Jerman Bratec in Bašinom. Novogoriški mestni svetniki so na junijski seji podprli kandidaturo Maje Jerman Bratec. Direktorja gledališča namreč imenuje minister za kulturo na podlagi javnega razpisa ter predhodnega mnenja sveta zavoda in pristojnega organa lokalne skupnosti, kjer je sedež zavoda.

O novi direktorici

Kulturni minister Anton Peršak je tako konec minulega tedna za novo direktorico imenoval Majo Jerman Bratec. Gledališče bo vodila pet let. Mandat nastopi 19. avgusta, ko se izteče enoletni mandat vršilki dolžnosti Rusjan Bričevi. Maja Jerman Bratec je univerzitetna diplomirana umetnostna zgodovinarka in etnologinja. Kot dolgoletna kulturna delavka od leta 2000 vodi območno izpostavo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Nova Gorica.

sta
Program prihajajoče sezone je že nared. Nova direktorica nanj torej ne bo imela vpliva, v prihodnjih letih pa se bo posvetila tudi kakovosti le-tega.

»Slovensko narodno gledališče je z imenitno igralsko, tehnično in upravno ekipo že zdaj na visoki ravni. Seveda je moja vizija predvsem ta, da na najmanj takem nivoju tudi ostane oziroma da po izteku mojega mandata pridobimo še kakšno točko več v širšem kulturnem prostoru,« je napovedala nova direktorica.

Težave gledališča

Verjetno se bo morala Jerman Bratčeva spoprijeti tudi z nekoliko napetimi odnosi v gledališču. Ti so se zadnja leta rahljali prav na račun vodstva. Igralski ansambel in drugi zaposleni so opozarjali, da namerno prihaja do odklanjanja primernih kandidatov za vodenje, ki so bili prijavljeni na razpisih, in da podaljševanje vršilstva dolžnosti ni primerno. Rusjan Bričevi so očitali slabo poslovodenje gledališča, nepoznavanje organiziranosti in delovanj javnih zavodov. Zaposleni v SNG Nova Gorica so opozarjali tudi na to, da ne morejo delati z nadrejenimi, ki nimajo posluha za ljudi.