Okvara sistema za hlajenje

Odpovedane operacije na očesni kliniki

G.G./STA
11. 7. 2016, 20.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na očesni kliniki v Ljubljani je odpovedal sistem za hlajenje, zaradi česar so bile vse današnje operacije odpovedane. Okvaro so sicer že odpravili, vendar v torek kljub temu ne bodo opravili vseh napovedanih operacij, saj je treba najprej preveriti, kateri sanitetni material je še uporaben.

Podobno so morali na kliniki operacije odpovedati že sredi julija.

Odpovedal je del hladilnega sistema, ki skrbi za vlažnost v operacijskih dvoranah, zaradi česar je bilo v njih preveč vlage. Raven vlage v teh prostorih mora biti med 40 in 60 odstotki. Če je višja, lahko medicinski inštrumenti in sanitetni material postanejo nesterilni.

Kot so sporočili iz službe za odnose z javnostmi Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je treba velik del medicinskih inštrumentov resterilizirati, zaradi česar operativni program v torek še ne bo potekal normalno. Bolniki so bili o tem že obveščeni.

Danes bi po poročanju TV Slovenija na očesni kliniki morali opraviti 23 operacij. V torek bodo prestavili približno 15 do 20 operacij, nekatere bodo vseeno opravili. Klimatski sistem klinike je bil sicer pred kratkim obnovljen, pokvaril naj bi se zaradi visokih temperatur. Višina stroškov, ki jo je povzročila okvara, še ni znana.