Ostanki propadlega Vegrada

Stanovanja v celovških dvorih naprodaj

G.G./STA
11. 7. 2016, 19.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo vendarle lahko začela prodajati 226 stanovanj v celovških dvorih.

STA
Vprašanje lastništva stanovanj v ljubljanskih Celovških dvorih je razrešeno.

Okrožno sodišče v Ljubljani je minuli teden sklenilo, da se po zavrnitvi ugovora Nove Ljubljanske banke (NLB) na sklep o delni končni razdelitvi stečajne mase propadlega Vegrada-AM, ki je bil investitor Celovških dvorov, in po upoštevanju pritožbe upnika Reinal odobri nov predlog delne končne razdelitve stečajne mase, ki ga je pripravil stečajni upravitelj Vegrada-AM Bojan Klenovšek.

Po izločitvi enega stanovanja se bo tako lahko na DUTB kot ločitvenega upnika Vegrada-AM preneslo 226 stanovanj, DUTB pa bo moral stečajnemu dolžniku plačati 3,2 milijona evrov, večinoma za stroške upravljanja in odprave napak na stanovanjih.

Na odločitev okrožnega sodišča je sicer še možna pritožba, a v NLB so za Finance povedali, da so k reševanju spora okrog Celovških dvorov pristopili konstruktivno in da je bil spor razrešen s soglasjem vseh vpletenih strani.

Pred prodajo še manjša popravila

DUTB bo stanovanja v prodajo dala, takoj ko bo to tehnično mogoče. Kot so povedali za Finance, bodo pred prodajo opravili manjša popravila, izvedel pa jih bo izbrani izvajalec SPL. Že pred časom so v DUTB ocenili, da so stanovanja, ne glede na to, da so že lep čas nenaseljena, v razmeroma dobrem stanju.

DUTB je že v začetku 2014 sklenila, da bo prevzela stanovanja v Celovških dvorih, jih obnovila in nato prodajala sama. A se je zapletlo pri prenosu 110 milijonov evrov vredne terjatve, ki jo je imela NLB do Vegrada-AM. Na koncu je bilo namreč na DUTB prenesene le 70,6 odstotka terjatve. S tem se je začela pravna vojna med NLB in DUTB, v kateri je banka želela prek sodišča doseči novo razdelitev stečajne mase.

Gre za drugi velik paket stanovanj, ki jih bo na trg dala DUTB. Predvidoma konec poletja naj bi bila končana tudi obnova koprske soseske Nokturno, kjer je DUTB lastnica 215 stanovanj, nato pa naj bi stekla njihova prodaja.