Svet

Srbija sprejela dva "terorista" iz Guantanama

G.G./STA
11. 7. 2016, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Dva ujetnika iz ameriškega taborišča za osumljene terorizma Guantanamo na Kubi je ameriško zunanje ministrstvo danes preselilo v Srbijo. Gre za Jemenca in Tadžika, v zloglasnem ameriškem taborišču pa sedaj ostaja še 76 ujetnikov.

Sada al Dajfi (levo) in Muhamadij Davlatov bosta ždele v srbskem zaporu.

Premestitev Tadžika Muhamadija Davlatova in Sada al Dajfija iz Jemna je soglasno priporočilo šest ameriških vladnih agencij oz. ministrstev.

Ameriški predsednik Barack Obama je kot eno svojih prvih uradnih dejanj po izvolitvi leta 2008 obljubil, da bo izpraznil in zaprl razvpito taborišče, za katerega kritiki menijo, da je omadeževalo ameriški ugled, in to zaradi nehumanega ravnanja z ujetniki.

Ameriško obrambno ministrstvo se je Srbiji zahvalilo "za humanitarno gesto in pripravljenost, da podpre nadaljnja ameriška prizadevanja za zaprtje taborišča v zalivu Guantanamo", je povedal ameriški zunanji minister John Kerry. Obenem je dodal, da "je pomembna humanitarna gesta v skladu z vodilno vlogo Srbije na svetovnem prizorišču".

ZDA v zadnjih mesecih pospešeno premeščajo ujetnike iz Guantanama, saj ga Obama želi zapreti, še preden ob začetku naslednjega leta zaključi svoj predsedniški mandat.