Dan evropske Amazonke

Več kot 30 jih je skočilo v Muro, tudi Vlado Kreslin

D. B./STA
10. 7. 2016, 19.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Mednarodna okoljska organizacija WWF je skupaj z omrežjem European Rivers Network ter številnimi lokalnimi partnerji po Evropi danes pripravila Dan Evropske Amazonke.

T.B.
Povodje reke Mure je slovenska in evropska "vroča točka" biotske raznolikosti in po raznovrstnosti ribje favne najbogatejše in najbolj ohranjeno povodje v Sloveniji, verjetno pa tudi v Evropi.

Ob 15. uri je na tisoče ljudi skočilo v evropske reke in jezera ter tako izkazalo svojo podporo ohranitvi in izboljšanju stanja svojih voda. V Sloveniji je dogodek potekal na Muri.

Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki skupaj z WWF Adria vodi kampanjo Rešimo Muro, je zdaj že tradicionalni "Big Jump" v Muro pripravilo pri kolesarskem mostu v Črncih med občino Apače in sosednjo avstrijsko občino Obrajna. Na dogodku se je zbralo več sto ljudi, med njimi je več kot 30 oseb zbralo pogum za skok v Muro, tudi pevec Vlado Kreslin.

Koordinatorica kampanje Rešimo Muro pri WWF Andreja Slameršak je povedala, da so se najbolj razveselil številčnega odziva mladih, ki živijo ob Muri in ki so izrazili jasno željo, da Mura ostane naravna in ohranjena. "Reke so nenadomestljive arterije Evrope, ki tečejo prek vseh meja in omogočajo življenje lokalnim skupnostim, lokalnemu gospodarstvu in naravnemu svetu," je dejala Slameršakova.

Kot poudarja Bojan Stojanović iz WWF Adria, je dogodek, ki je letos potekal že dvanajstič, vrhunec letošnjega dneva Evropske Amazonke, s katerim slavijo lepoto naravnih rek in poudarjajo naravne vrednote bodočega petdržavnega Unescovega biosfernega območja Mura-Drava-Donava.

Slednje je znano tudi kot Evropska Amazonka, saj se razteza prek Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Srbije in Slovenije, in bo postal največje čezmejno rečno varovano območje v Evropi. Tri reke tvorijo 700 kilometrov dolg zeleni pas, ki povezuje skoraj milijon hektarjev enega izmed najpomembnejših evropskih rečnih območij.

Tudi Vlado Kreslin je zbral pogum in skočil v Muro.

Evropska vroča točka

Povodje reke Mure je slovenska in evropska "vroča točka" biotske raznolikosti in po raznovrstnosti ribje favne najbogatejše in najbolj ohranjeno povodje v Sloveniji, verjetno pa tudi v Evropi. Gre za edino porečje v Sloveniji, ki s pregradami in jezovi ni razdeljeno na posamezne kose, in edino porečje, kamor lahko neposredno iz Donave ribe neovirano priplavajo vse do jezu v Ceršaku.

Z dogodkom želijo organizatorji opozoriti tudi na posledice morebitne gradnje hidroelektrarne Hrastje - Mota, kot prve v verigi osmih hidroelektrarn Dravskih elektrarn Maribor (DEM) na reki Muri, saj bi ta po njihovem imela nepopravljive posledice za Muro in bi nepovratno prizadela populacije selitvenih vrst rib.

Društvo za preučevanje rib Slovenije, WWF in koalicija več kot 40 nevladnih organizacij zato močno nasprotuje temu projektu in skozi kampanjo "Rešimo Muro - Naj Mura teče brez ovir" pozivajo k ohranitvi te edinstvene slovenske reke.