Maša

Rode: Komunisti so zasejali sovraštvo

D. B./STA
10. 7. 2016, 17.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Šentjoštu nad Horjulom je ob župnijski cerkvi sv. Janeza Evangelista in kapeli mučencev potekala slovesnost z naslovom Slovenija - praznujemo s teboj. Mašo je daroval kardinal Franc Rode. V nagovoru je dejal, da so komunisti v Sloveniji zasejali sovraštvo, s tem pa porušili temelje narodne enotnosti, na spletni strani poroča Radio Ognjišče.

Franc Rode

Po navedbah spletnega portala Siol.net., ki prav tako poroča o slovesnosti, je Rode dejal, da so evangeljsko načelo skrbi in ljubezni za druge najbolj kršili prav totalitarizmi dvajsetega stoletja, saj vsi trije kot temeljno načelo postavljajo sovraštvo, ki se je s partijskega vrha širilo med preproste ljudi.

"Kdo je postavil lastne interese nad interese naroda? Slovenski komunisti so zagrešili ta zločin v času sovražne okupacije in izkoristili ponižanje, bedo in nemoč naroda, da so se polastili oblasti nad njimi. Uporaba osvobodilnega boja za izvedbo revolucije je prevara in izvirni greh partije. S tem so legitimirali protirevolucijo," je prepričan Rode.

Ob tem je dejal, da nasprotnikom komunizma ni preostalo drugega kot odločitev za protinasilje, za oborožen upor proti revoluciji. "Morali so se povezati in se vojaško organizirati na primer v vaške straže. Preprosto ni bilo izbire," besede kardinala Rodeta še navajajo na siol.net, kjer navajajo, da so se z današnjo slovesnostjo v Šentjoštu spomnili ustanovitve prve vaške straže julija 1942 in srebrnega jubileja samostojne države.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik Nove Slovenske zaveze Peter Sušnik, podelili so Ehrlichove medalje in priznanja, v cerkvi sv. Jošta pa je na ogled razstava o prepovedani literaturi med letoma 1945 in 1991 z naslovom Stop, cenzura, avtorice Helene Janežič iz Narodne in univerzitetne knjižnice.