Luka Koper

Matić: "Namigovanja o povzročeni škodi so zlonamerna"

M.K./STA
7. 7. 2016, 13.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Predsednik uprave Luke Koper je danes ponovil, da je uprava ob blokadi pristanišča sprejela vse možne ukrepe, odgovornost za nastalo situacijo pa pripisal tistim, ki so zavajali delavce z lažmi in vodenjem prikritih postopkov.

sta
predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić

Kot je zatrdil, do zdaj niso prejeli nobenega tožbenega zahtevka, zato so namigovanja o povzročeni škodi zlonamerna.

"Zaposlene se je nazivalo s teroristi, z atentatorji itd. Včeraj smo slišali v državnem zboru zame grozovite izjave," je povedal Matić.

DragomirMatić je na današnji novinarski konferenci uprave družbe obnovil dogajanje v preteklih dneh. Povedal je, da je bila blokada nenapovedana in nepričakovana, to, da je do tega prišlo, pa "je odgovornost tistih, ki so povzročali ta dogajanja v zadnjem obdobju, in sicer z zavajanji, s tako imenovanimi napakami, z lažmi in vodenjem prikritih aktivnosti in postopkov".

Uprava pa je po njegovih besedah sprejela "vse možne in razumne ukrepe ter vse ukrepe za zavarovanje varnosti ljudi in premoženja ter požarno varnost", medtem pa se je v drugih krogih z različnimi izjavami in izzivanjem zaposlenih po njegovih besedah situacijo še stopnjevalo. "Zaposlene se je nazivalo s teroristi, z atentatorji itd. Včeraj smo slišali v državnem zboru zame grozovite izjave," je nadaljeval.

Sestanek ministra Počivalška s predsednikom uprave Luke Dragomirjem Matićem in direktorjem SŽ Dušanom Mesom ni bil uspešen.

Vodstvo podjetja je v dneh blokade pristanišča "dobesedno spalo v Luki", je še opisal Matić, ki je med drugim okrcal gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Ta je v soboto zavrnil pogovore s celotno štiričlansko upravo, kar je bilo po mnenju prvega moža Luke v nasprotju z navodila premiera Mira Cerarja, naj se minister pogovori z vodstvom družbe. Ta dogodek je še dodatno podžgal zaposlene, je opozoril Matić.

O odpustitvi 600 redno zaposlenih

Ena od opcij, ki jo je uprava zavrnila, je bila odpoved pogodb o zaposlitvi več kot 600 redno zaposlenim. Kot je dodal Matić, "naj tisti, ki misli, da bi bilo to prav in da je mogoče tukaj odgovornost uprave, da to ni naredila, to tako tudi povejo". "Jasno naj povedo, da je uprava naredila napako in da je tu odgovornost uprave, ker ni odpustila 603 zaposlenih," je pozval.

Matić je zavrnil tudi "napihovanja" škode, ki naj bi bila povzročena Luki, kot zlonamerna, saj niso konkretizirana. Morebitni odškodninski zahtevki bodo prihajali v prihodnjih mesecih, a do zdaj ni bil vložen noben zahtevek, sicer pa so bili s ključnimi strankami ves čas v stiku. Prav tako ni utrpel škode ugled Luke: "Ta družba ima ugled 59 let in dva do tri dni takih dogodkov ... tega ne morejo spremeniti in podreti ugleda Luke Koper čez noč."

Sicer pa je Matić navedel, da metanje polen pod noge Luki ni izmišljotina, saj obstajajo dokumenti o tem, da se razmišlja o novi koncesijski pogodbi, o čemer pa nihče ni obvestil niti uprave niti nadzornega sveta. "Žalostno v tej državi je to, da se to zanika, se pravi ne samo besede, zanikajo se dokumenti," je dodal.

"Luko Koper vodi ta uprava"

V zvezi s sredinimi obtožbami zdaj že bivšega prvega moža Slovenskega državnega holdinga Marka Jazbeca na račun uprave in tega, kdo vodi pristanišče, pa je Matić zatrdil, da "Luko Koper vodi ta uprava". "Če bi bilo vse tako, kot je včeraj našteval, potem ima (Jazbec, op. ur.) veliko odgovornost, zakaj je bil sedem mesecev, ali koliko je bil na poziciji, bil tiho," je ocenil.