Koalicija

Ne morejo se poenotiti glede davčnih sprememb

M.K./STA
7. 7. 2016, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sestanek vrha koalicije na katerem naj bi pred sejo vlade uskladili odprta vprašanja v povezavi z ukrepi za davčno prestrukturiranje se je brez dogovora končal že po desetih minutah.

STA
Neuradno je prišlo do kratkega stika med predsednikom vlade in koalicijskimi partnerji, domnevno zaradi zadnjega dogajanja v Luki Koper.

Kot je povedal predsednik SD Dejan Židan, je sestanek trajal le 10 minut.

Kot so povedali na ministrstvu za finance, za zdaj lahko povedo samo to, da do formalne uskladitve osnutka predlogov v okviru t. i. mini davčne reforme ni prišlo, konkretnih spreminjevalnih predlogov na predlog ministrstva za finance pa ni bilo.

Ob tem so na ministrstvu zapisali, da se bo koalicijsko usklajevanje davčnega paketa nadaljevalo in zaključilo v torek, še v naslednjem tednu pa bodo zakoni šli v javno obravnavo.

"Razbremenitev delovnih ljudi"

Dejan Židan je po sestanku predsednikov in vodij poslanskih skupin koalicijskih strank izrazil upanje in prepričanje, da se bo koalicija glede "razbremenitve delovnih ljudi" dogovorila.

 Še enkrat je ponovil, da so se koalicijski partnerji že prej uskladili glede razbremenitve izplačil za delovno uspešnost, kot so nagrade ter božičnice in 13. plače. Ta plačila se tako po Židanovih besedah ne bodo štela v dohodnino, bodo pa od njih obračunani socialni prispevki.

Židan je ob tem povedal, da pri izplačevanju delovne uspešnosti ne bo šlo za prostovoljno odločitev poslovodstva. Za SD, ki je pripravila tudi svoje predloge dohodninske razbremenitve, sta po Židanovih besedah sprejemljivi obe opciji, ki sta na mizi. Bodisi se bo z zakonom predpisalo, da delovno uspešnost, če jo podjetje izplača, dobijo vsi, ali pa se bo te pogoje predpisalo s kolektivno pogodbo.

V SD  želijo razbremenitev za čim več ljudi

Glede dohodninske lestvice, kjer so od zadnjih usklajevanj ostala odprta vprašanja, pa je prvak SD povedal, da jo še usklajujejo. V SD si želijo, da bi bilo čim več ljudi deležno razbremenitve, in menijo, da koalicija lahko doseže dogovor.

V stranki se jim zdi zelo pomembno, da tisti, ki dobijo minimalno plačo in delajo nadure ali opravljajo kakšno dodatno delo, ne padejo v višji dohodninski razred. Meni, da so se že kar približali tistemu, kar glede te problematike predlagajo sindikati, zato vidi možnost za kompromis. SD bi si želel še kakšno dodatno rešitev tudi za srednji razred.

V razpravi o tem, ali se v okviru sprememb stopnjo najvišjega dohodninskega razreda zniža s 50 na 47 odstotkov, pa Židan ne vidi kakšnega finančnega učinka. Po njegovih besedah ne bi smeli iti v razbremenjevanje tistih, ki njim gre najbolje, saj tisti, ki jim gre slabše in jih je še vedno veliko, tega ne bi razumeli.