Nikoli prej videno

FOTO: Je to Barack Obama v domnevno muslimanski opravi?

R.T.
7. 7. 2016, 10.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Bill O'Reilly, politični komentator in televizijska osebnost, je s svetom delil menda še nikoli prej videne fotografije ameriškega predsednika Baracka Obame v domnevno muslimanski opravi.

Fotografiji naj bi nastali na poroki njegovega polbrata Malika.

Voditelj kabelske in satelitske televizije Fox News jih je uporabil v monologu o domnevnih »globokih čustvenih vezeh«, ki da ameriškega predsednika Baracka Obamo vežejo z islamom in so ga, kot je ugotavljal Bill O'Reilly, prikrajšale za zmožnost učinkovitega boja s teroristi. Obami naj bi po O'Reillyjevih besedah vedno znova spodletelo prepoznati grožnjo, ki jo terorizem predstavlja Združenim državam Amerike, dopustil naj bi razmah Islamske države na Bližnjem vzhodu, te napake pa da noče priznati.

Točna lokacija nastanka fotografij sicer ni znana; če gre verjeti O'Reillyju, naj bi v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja nastale nekje v ameriški zvezni državi Marlyland, natančneje na poroki predsednikovega polbrata Malika.

Islamski terorizem

Da Obama vztraja pri neuporabi fraze 'islamski terorizem' – raje uporablja izraza 'skrajneži' oziroma 'teroristi' –, je eden večjih kamnov spotike za večino njegovih republikanskih nasprotnikov, vključno z Donaldom Trumpom.

Razgibano otroštvo

Obama je del svoje mladosti kot sin Američanke in Kenijca muslimanske veroizpovedi preživel na Havajih. Oče je družino zapustil, ko je bodoči predsednik imel le dve leti. Njegova mama Ann se je nato poročila z Indonezijcem, družina pa se je preselila v Indonezijo, kjer je večina prebivalstva muslimanov. Tam je Obama preživel štiri leta. V tem času je obiskoval tako muslimanske kot tudi katoliške šole, preden se je vrnil na Havaje, kjer je živel s svojima starima staršema, ki pa nista bila verna in ga kot taka nista vzgajala v duhu katerekoli veroizpovedi.