Muzikal

Spektakularna Veronika Deseniška

b.p.
7. 7. 2016, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na celjskem gradu je bila premiera težko pričakovanega muzikala Veronika Deseniška, ki je pravzaprav slovenska zgodba o Romeu in Juliji in je po besedah naših ustvarjalcev drugi največji slovenski ep.

mediaspeed
veronika deseniska (1)

Le kdo ne pozna slovite zgodbe o Veroniki Deseniški, ki govori tudi o tem, kako je Friderik II. Celjski mesto Celje zgradil kot spomenik njuni ljubezni.

mediaspeed
veronika deseniska (3)
Nov slovenski muzikal Veronika Deseniška je zaradi odlične premiere že "obsojen" na uspeh.

V zgodbi izpod peresa znanega pisca, novinarja in igralca Janeza Usenika, ki sledi podatkom iz zgodovinskih učbenikov, a si dovoli vso svobodo, ki je potrebna za pripoved čudovite zgodbe, spremljamo v zakonu nesrečnega Friderika II. Celjskega, ki na oddaljenih Desenicah po naključju sreča Veroniko in do nje takoj začuti simpatijo. Njegova žena Elizabeta Frankopanska Veroniko kot svojo pomočnico vzame s seboj, a se stvari na dvoru zapletejo, ko preprosta, a karizmatična nižja plemkinja popolnoma prevzame Friderika. Po sumljivi smrti Elizabete, ki razbesni njeno družino, s katero je celjski grof Herman II. že tako v napetih odnosih, pa se Celjani znajdejo na robu vojne in nobena od rešitev, ki se ponujajo, ni dobra za Veroniko in Friderika …

V glavnih vlogah so na premieri blesteli pevka Eva Černe, radijec Klemen Bunderla, pevec Matija Bizjan, pevka Željka Predojević in drugi, ki so zasijali ob pomoči plesalcev in številčnega zbora.