Slovenija

Znana pravila za prodajo lesa

G.G./STA
19. 6. 2016, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vlada je ta teden sprejela pravila družbe Slovenski državni gozdovi o načinu in merilih za prodajo gozdnih lesnih sortimentov. Z izbranimi ponudniki bodo najprej sklenili okvirne sporazume in jih nato pozvali k oddaji ponudb za vsako posamezno naročilo.

Prenos zaposlenih iz Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov bo potekal 1. julija.
Pravila so objavljena na spletni strani družbe www.sidg.si.

Pri sečnji in spravilu lesa, pri gojitveno varstvenih delih ter pri gradnji in vzdrževanju gozdne infrastrukture lahko družba Slovenski državni gozdovi naročilo razdeli na poljubno število sklopov. Javno naročilo bo oddano po odprtem postopku s sklenitvijo okvirnega sporazuma do konca leta. Izbrali bodo tiste ponudnike, ki so sposobni izvajati posamezna naročila.

Naročnik bo ponudnike, s katerimi bo sklenjen okvirni sporazum v zvezi s posamičnim naročilom povabil na predložitev ponudb za vsako posamezno naročilo. Tu pa bo potem izbrana najugodnejša ponudba.

Pri ponudnikih, s katerimi bodo sklenili okvirni sporazum, so kot pogoje navedli osnovno spodobnost ponudnikov, sposobnost elektronskega komuniciranja, poklicno sposobnost (minimalni pogoji za delov gozdu, skupni ukrepi za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu na skupnih deloviščih), ekonomsko-finančno sposobnost ter zavarovanje odgovornosti ponudnikov. Pri zadnjem pogoju mora imeti ponudnik zavarovano svojo odgovornost iz dejavnosti, ki vključuje tudi objektivno odgovornost za zavarovalno vsoto v višini najmanj 100.000 evrov.

Vlada je marca sprejela pravila o načinu, pogojih in merilih izbire izvajalcev po oddaji posameznih del za štiri sklope. Glavni sklop je sečnja in spravilo kakor tudi prevoz gozdnih in lesnih sortimentov, vzdrževanje in gradnja gozdne infrastrukture ter gojitvena in varstvena dela.

Za dela se je prijavilo preko 500 ponudnikov, ki so že prejeli sklepe o ne/primernosti ponudb. S 1. julijem se iztečejo koncesije za delo v državnih gozdovih, novih koncesij ne bo, je pred kratkim zatrdil pristojni minister Dejan Židan.

Do konca leta bodo tako dela za posamezna delovišča oddana po omenjenih pravilih. V temu času je bila sprejeta sistematizacija del in nalog znotraj družbe Slovenski državni gozdovi, začeli so tudi z zaposlovanji in prenosom zaposlenih. Prenos zaposlenih iz Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov bo potekal 1. julija.