Piše: Edvard Kadič

Kako smo bolj fotogenični

Edvard Kadič
19. 6. 2016, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Verjetno ste tudi vi že kdaj pogledali kakšno svojo fotografijo in si dejali: »Ojoj, kako se pa tukaj držim?« Če ste, vas lahko pomirim. Popolnoma normalni ste, in ne, ne moremo biti na vsaki fotografiji »super lepi«. Vsaj ne toliko časa, dokler se tega ne lotimo nekoliko bolj načrtno.

svet24
Telo je nekoliko pod kotom, ne naravnost proti objektivu.

Kako naj torej postanemo bolj fotogenični? Bolj lep oziroma lepa na fotografijah? Še posebej zdaj, ko prihaja poletje in čas fotografij s plaže, večernih zabav in jutranjih kav?

Za samozavestno držo na fotografijah pazimo, da ramena porinemo rahlo navzdol in nazaj. Nikoli se ne postavimo neposredno proti fotoaparatu. Tako stojijo obtoženci na fotografijah za policijsko evidenco. 

Krivine in samozavest

Najprej pazimo na držo telesa. Moški pri dekletih obožujemo tako imenovane krivine telesa. Radi vidimo obline, zato velja tihi napotek dekletom: izogibajte se preveč ravnih, togih in zategnjenih drž telesa. Tudi če boste samo malo »zvite«, bo to bolje kot nič. Po drugi strani velja napotek fantom, da se zvijajte čim manj. Dekleta pri moških rada vidijo ravne linije telesa. To ne pomeni, da stojimo ali se postavljamo v nekakšne toge in nenaravne drže, temveč je zgolj napotek, da naj moški pazimo, da se na fotografijah naše telo ne zvija preveč.

Za samozavestno držo na fotografijah tudi pazimo, da ramena porinemo rahlo navzdol in nazaj. Tako, kot da bi nam nekdo po hrbtu zlil kozarec hladne vode. Ne ledene! Ne želimo delovati zategnjeno.

profimedia
Pri naravnem nasmehu se smejijo tudi oči, ne samo usta.

Vedno pod kotom

Nikoli se ne postavimo neposredno proti fotoaparatu. Tako stojijo obtoženci na fotografijah za policijsko evidenco. S telesom se vedno postavimo pod rahlim kotom. Ena od ram naj bo nekoliko zadaj, druga rama pa nekoliko naprej. Prav tako je sprednja rama nekoliko nižja. Popularno rečemo tej drži tri četrtine, saj je telo za navidezno četrtino zamaknjeno naprej in prav tako eno četrtino navzdol. Dekleta se v tak položaj postavijo nekoliko lažje, saj se zgolj rahlo zanihajo v bokih, moški se moramo te drže nekoliko navaditi, saj nam ni tako običajna.

Oči in usta

Med fotografiranjem vedno glejmo nekoliko nad objektiv, nikakor neposredno v sredino objektiva. Ko se nasmehnemo, rahlo dvignimo obrvi in pazimo, da se smejimo tudi z očmi. Razlika med narejenim (hollywoodskim) nasmehom in pravim iskrenim nasmehom se skriva prav okoli oči. Če se smejijo oči, gre za lep naraven nasmeh, če ne, bomo delovali umetno. Pri nasmehu pa pazimo, da ne kažemo dlesni. Dlesni niso videti preveč lepe na fotografijah, ob tem pa moramo po drugi strani paziti, da ne stiskamo zob. Če bomo stiskali zobe, se bo na licih oziroma na koncu čeljusti rahlo izbočila mišica stiskalka in bo naše stiskanje zob še kako očitno. Usta morajo biti sproščena, zato zob seveda nikakor ne stiskamo.

Šibki točki

Mnogim prav poseben izziv predstavlja naš podbradek. Sitno je, da nam ga fotografski objektiv lahko skrije, lahko pa nam ga (žal) tudi še kako poveča. Podbradek najlažje skrijemo tako, da se rahlo iztegnemo naprej. Ko to storimo prvič, nam bo to verjetno delovalo umetno. Vendar pa je dobro, da nekajkrat poskusimo tako, da prosimo prijatelja ali fotografa za pomoč in naredimo nekaj posnetkov s tako iztegnjenim vratom. Koža se bo napela in presenečeni boste, kako dobro bo videti.

Trebuha nikar ne vlecimo notri. Saj vem, da bi ga včasih najraje, vendar se zavedajmo, da se to na fotografijah vidi. Kdorkoli bo pogledal takšno fotografijo (na kateri zato zadržujemo tudi dihanje), se bo nasmehnil in pokomentiral, zakaj tako vlečemo trebuh notri. Če ne želimo, da se nam trebuh vidi, to lahko ustrezno prekrijemo z nekoliko bolj ohlapnimi oblačili v temnejših barvah ter z minimalnim kontrastom med zgornjimi in spodnjimi deli oblačil. Moški imamo v tem primeru srečo, če nosimo obleko. Preprosto zapnemo gumbe in je urejeno.

Ženska težava

Pogosta težava predvsem pri ženskah je tudi odvečna koža oziroma nekaj več podkožnega maščevja na rokah pri ramenih ali nad prsmi proti pazduham. To lahko rešimo na dva načina. Ali pravočasno ta del telesa prekrijemo z rokavom jopice oziroma majice z dolgimi rokavi ali pa roko nekoliko odmaknemo od telesa, da se ta del kože ne stiska. Tako bo videti vse skupaj manjše in predvsem manj opazno.

svet24
Dekleta pazite, da je telo ves čas v krivuljah.

Zadnja opozorila

Za konec naj opozorim še na dvoje. Najprej gre za skupinsko fotografiranje. Ne glede na to, kje stojite v skupini, pazite, da boste dobro videli fotografa ter da med vami in fotografom ne bo ničesar. Če iz tretje vrste fotografa komaj vidite, ste lahko prepričani, da tudi fotograf oziroma fotografski objektiv ne vidi vas. Sledi, da vas na fotografiji praktično ne bo. Ali stopite nekoliko bolj v ospredje ali pa na kaj stopite, da boste dobro videli objektiv. Če boste vi videli objektiv, bo objektiv videl vas in na fotografiji boste taki, kot je treba.

Drugi vidik je znameniti angleški izraz »cheese« oziroma sir po slovensko. Ne govorite tega. S pomočjo tega izraza oziroma vzklika boste v nasmeh raztegovali le usta. Že na začetku sem omenil, da se pri naravnem nasmehu smejijo tako usta kot oči. Z omenjenim izrazom boste delovali umetno. Američani imajo celo izraz »cheesy«, kar v prevodu pomeni umetno, poceni, narejeno. Če želite na fotografiji ovekovečiti svoj naravno lep nasmeh, pomislite na kaj lepega ali zabavnega. Predvsem pa v fotografiranju čim bolj uživajte.