Slovenija

Cerar: "Ne sramujemo se izrazov domoljubja"

G.G./STA
18. 6. 2016, 20.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na Kumu je bila danes osrednja zasavska proslava v počastitev dneva državnosti in 25. obletnice letalskega napada na tamkajšnji oddajnik. Predsednik vlade Miro Cerar je kot slavnostni govornik spomnil na pogum, ki so ga naši veterani izkazali v časih osamosvajanja. Pozval je, naj se ne sramujemo izrazov domoljubja.

STA

"S ponosom se spominjamo prizadevanj naših vojnih veteranov za našo, samostojno Slovenijo," je dejal premier in spomnil, da se je v preteklosti res zgodilo tudi kaj slabega in težavnega, celo bratomornega. A iz zgodovine bi morali po njegovem mnenju potegniti nauk, ne pa še naprej širiti bolečine.

"Bodimo ponosni, a z naukom, da ne ponavljamo napak, pač pa gledamo naprej," je pred številnimi gosti, med katerimi so bili poslanci, zasavski župani, predstavniki veteranskih organizacij in kulturniki, še izpostavil Cerar. Pozval je k sodelovanju v dobrobit slehernega prebivalca in prebivalke Slovenije.

Ob tem je spomnil, da smo v zadnjih dveh letih naredili kar nekaj pomembnih korakov naprej. "Posebej pomembno je, da nam je uspelo postati spet ekonomsko suverena država, ki ima gospodarsko rast ter vse višjo zaposlenost," je ocenil. Vlada si prizadeva za prihodnost, v kateri bo dovolj dela za zagotavljanje dostojnega življenja in v tej smeri bo še letos storila prve odločne reformne korake, je dodal.

STA

Letala Jugoslovanske ljudske armade so oddajnik Radiotelevizije Slovenija na Kumu napadla drugi dan po razglasitvi samostojnosti 26. junija 1991, tako kot tudi oddajnike na Krimu, Boču in Nanosu ter brniško letališče, karavanški predor, Kočevsko Reko in Mursko Soboto. Štiri dni pozneje, 2. julija, so oddajnik na Kumu napadla znova, prav tako oddajnika na Nanosu in v Domžalah.

Cilj napadov na oddajnike je bil onemogočiti televizijski in radijski signal ter tako preprečiti informiranje ljudi doma in v tujini o dogajanju v Sloveniji. Cilj je bil tudi onemogočiti komunikacijo Teritorialni obrambi.