Identifikacija

Policija že ve, od kod so huligani, ki so osramotili Hrvaško

G.G.
18. 6. 2016, 19.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po sramotnem izgredu peščice hrvaških huliganov na včerajšnji tekmi med Češko in Hrvaško, si policija prizadeva identificirati te »saboterje« oziroma »teroriste«, kot so se izrazili nekateri hrvaški politiki.

Profimedia
Identifikacija "teroristov" med navijači ne bi smela biti pretežka.

Reuters
Se tudi na tekmi proti Španiji obetajo podobne scene?

Tehnični minister za notranje zadeve Vlaho Orepić je dejal, da je divjanje huliganov načelo ugled Hrvaške. Ob tem je spomnil, da gre incident postaviti v kontekst konfliktnih odnosov med nekaterimi navijači in Hrvaško nogometno zvezo (HNS), napačno pa bi bilo zadevo pripisati politični problematiki.

Po Orepićevih informacijah je bila francoska policija obveščena o skupini nevarnih navijačev, ki ne bi smeli imeti vstop na tribune. Toda vodja tekme se je tik pred tekmo odločil in spustil teh 25 navijačev na stadion v Saint-Ettienu. Petarde (topovski udar) in bakle pa so bile na tribune vnesene že nekaj ur pred tekmo.

Ker hrvaška javnost zahteva imena izgrednikov, je Orepić povedal, da so že zožili izbor osumljencev. »Pet ljudi je z območja Vukovarja, pet iz Istre, pet iz Zagreba, 13 iz Splita, trije iz Osijeka,« pravi Orepić, ki se sprašuje, zakaj so jih francoske oblasti sploh spustile na stadion. Je pa torej že jasno, da huligani niso le iz Splita, ampak so vpleteni skrajni pripadniki različnih navijaških skupin, ki so jih morali naščuvati nasprotniki vodstva HNS.