Prednostna obravnava

KPK uvedla preiskavo glede postopka odločanja o interpelaciji Kopač Mrakove

J.P./M.K./STA
16. 6. 2016, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je danes na lastno pobudo uvedla preiskavo glede postopka odločanja o interpelaciji zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak, so sporočili iz komisije.

STA
Zadevo bodo obravnavali prednostno.

Kot je KPK navedla v sporočilu za javnost, je na podlagi medijskih objav zaznala sume neetičnega oziroma nezakonitega vplivanja pri odločanju o interpelaciji zoper Kopač Mrakovo.

Po navedbah medijev naj bi prvak DeSUS Karl Erjavec podporo Kopač Mrakovi pogojeval z izdajo soglasja ministrice k imenovanju Mirande Vrh za direktorico Doma starejših občanov Ilirska Bistrica.

Zadevo bo protikorupcijska komisija obravnavala prednostno, saj da ima znake protipravnega, neetičnega in nečastnega ravnanja, hkrati pa komisija ocenjuje, da je obravnava v interesu javnosti, so še sporočili iz KPK.

Erjavec zavrnil sume KPK o neetičnem ravnanju

Prvak DeSUS Karl Erjavec je zavrnil sume KPK o neetičnem ravnanju pri sredinem odločanju o interpelaciji. Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je problem političnega kadrovanja, ki naj bi bil povod za postopek, pripisal nasprotni strani. 

Prvak DeSUS je ob tem komentiral tudi napoved Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da bo obravnavala sume neetičnega oziroma nezakonitega vplivanja pri odločanju o interpelaciji. Po navedbah medijev naj bi namreč Erjavec podporo Kopač Mrakovi pogojeval z izdajo soglasja ministrice k imenovanju Mirande Vrh za direktorico Doma starejših občanov Ilirska Bistrica.

Kot je danes dejal Erjavec, je gotovo v interesu javnosti, da KPK ugotovi, ali je bilo kaj nezakonitega ali nečastnega. "Lahko rečem, da stranka DeSUS vedno deluje v skladu z zakonu in častno," je poudaril. Dodal je, da niti ne ve, na kakšen način bi lahko vplival, saj ni imel pravice glasovanja v DZ. Je pa ob tem napovedal, da bo predsedniku KPK Borisu Štefanecu z veseljem pojasnil vse podrobnosti, ki ga bodo zanimale.

Tudi podpredsednik DeSUS Gantar je zavrnil namige o vplivih na kadrovske rešitve. Je pa spomnil, da je tudi sam v sredinem nagovoru v DZ izpostavil problem političnega kadrovanja, a ravno z nasprotne strani.

Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Jurše je iz medijskih zapisov in magnetograma seje DZ jasno razvidno, da niso omenjali zgodbe, povezane z Ilirsko Bistrico. Govorili so o tem, da se socialna politika oblikuje tudi v zavodih, oblikujejo pa jo sveti zavodov in direktorji. "Tu si pa ena politična opcija ne more uzurpirati vseh položajev znotraj teh zavodov," je še dejal.