Škoda je ogromna

Na Krasu doživeli hudo uro

pk
10. 6. 2016, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V sredo pozno popoldne se je nad Krasom zbrala gmota oblakov, ki ni obetala nič dobrega. Najprej je nekaj ur deževalo, nato pa je začela padati toča, ki je oklestila obdelovalne površine na delu Kraške planote. Kmetje so močno prizadeti. Predvsem je veliko škode v vinogradih.

Boštjan Furlan
Toča je opustošila vinograde.

Kraševci so dež sicer pričakovali, a ne take hude ure, kot jih je doletela v pasu med Kobjeglavo, Tupelčami in Hruševico. »Potem ko je obilneje deževalo skoraj ves popoldan, je enkrat po četrti uri začela padati še toča, in to v velikosti lešnika, ki je trajala okoli pol ure,« nam je povedal vinar Boštjan Furlan z Domačije Furlan v Kobjeglavi.

Uničeno skoraj vse

Naš sogovornik pove, da imajo okoli 6000 trt, kar jih uvršča med srednje velike pridelovalce vina, a je zdaj večina vinogradov, ki jih obdelujejo, precej uničena od vremenske ujme. »Za zdaj je še težko podati natančno oceno o škodi, vendar lahko že povemo, da bo ogromna. Glede na to, kar smo videli, v vinograde smo šli namreč takoj, ko se je vreme malo izboljšalo, preverit, kako so prenesli neurje, je precej hudo. Ugotovili smo, da je uničenih skoraj 90 odstotkov našega pridelka,« oceni Furlan.

Pravi, da bo treba počakati, da se dež popolnoma umiri, da bodo lahko natančneje ocenili, kako prizadeti so vinogradi in druge obdelovalne površine. Vinar iz Kobjeglave doda, da ugotavljajo, da že dolgo niso doživeli take katastrofe. Menda je bilo podobno neurje pred 12 leti, prav tako v juniju, dve leti pozneje še eno, bolj milo, a od takrat menda kaj takega niso doživeli.

Voda je zastajala

Tako Furlan kot večina drugih vinarjev svojega pridelka nimajo zavarovanega, in to predvsem na račun neugodnih zavarovalniških premij. »Če se ukvarjaš s tako dejavnostjo, pač moraš sprejeti tveganje, da se lahko zgodi kaj takega,« dogodek komentira naš sogovornik, ki upa, da bo morda prvo sonce, ki bo posijalo po vsem dežju, pokazalo, da škoda le ni tako zelo obsežna.

V sredinem popoldnevu je v kratkem času sicer padlo kar 45 litrov dežja na kvadratni meter. »To je ogromno, voda je kar zastajala na tleh, ker je ni moglo sproti požirati,« še pove Furlan. Zanimivo je tudi, kot še doda, da je lahko en vinograd v tem pasu popolnoma uničen, drugi pa spet ne toliko ali zelo malo.

Menda bi bila sicer vinska letina dobra. Na Krasu namreč niso imeli težav s kakšnimi boleznimi, tudi sicer je s trtami kazalo dobro. A videti je, da bo pridelka, vsaj na območju, kjer je divjalo neurje, zelo malo ali celo nič.