Predsedniška kampanja

Po Obami Clintonovo podprli še drugi demokratski voditelji

M.K./STA
10. 6. 2016, 08.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Podporo predsedniški kandidaturi Hillary Clinton sta po ameriškemu predsedniku Baracku Obami v četrtek izrekla tudi podpredsednik Joseph Biden in senatorka Elizabeth Warren, ki sta pred tem doslej najbolj ostro napadla republikanca Donalda Trumpa zaradi izjav o sodniku iz Indiane.

Profimedia
Hillary Clinton piše zgodovino.

Joseph Biden podpore še ni nameraval izreči, ampak mu je ušlo, da bo, če bog da, naslednja predsednica ZDA Hillary Clinton. To je povedal takoj po srečanju z njenim nasprotnikom v boju za demokratsko predsedniško nominacijo Bernardom Sandersom. Biden je pred tem dejal, da bi bilo Sandersu potrebno pustiti, da kampanjo konča na svoj način in ob svojem času.

Clintonova je osvojila dovolj delegatov za zmago na strankarski konvenciji v Philadelphii, Sanders pa tudi po četrtkovem srečanju s predsednikom Obamo ni odstopil od kampanje. Volilni štab Clintonove je nato v soglasju z Belo hišo objavil v torek posneti video, v katerem Obama izraža podporo Clintonovi.

Profimedia
Bernard Sanders je po srečanju z Obamo je obljubil, da bo naredil vse, kar more, da Trump ne bo postal predsednik.

Sanders je imel potem v četrtek še zborovanje v Washingtonu, kjer pa 3000 udeležencem Clintonove ni več omenjal. Kampanjo naj bi vodil do torka, ko bodo potekale zadnje demokratske strankarske volitve v prestolnici. Po srečanju z Obamo je obljubil, da bo naredil vse, kar more, da Trump ne bo postal predsednik.

Biden je povedal, da Trump ne sme postati predsednik, ker ne spoštuje neodvisnosti sodstva in se lahko zgodi, da kot predsednik ne bo upošteval odločitev sodišč, kar je zelo nevarno. "Ali ne razume, ali pa mu ni mar za nevarnost, ki jo povzroča s svojimi izjavami. Te nakazujejo avtoritarnost in tiranijo," je dejal Biden, ki ga sam rasizem v Trumpovih izjavah toliko ne skrbi, kot njihov učinek na sodstvo.

Trump je namreč večkrat kritiziral sodnika v Indiani Gonzala Curiela, ki odloča o tožbi nekdanjih udeležencev nepremičninskega tečaja pod imenom Trumpova univerza. Tožniki zahtevajo denar nazaj, ker jih niso ničesar naučili, Trump pa je o sodniku dejal, da ga sovraži in da ne bo pošteno sodil, ker je Mehičan. Menda zaradi tega, ker napoveduje gradnjo zidu na meji z Mehiko.

"Trump popolna sramota zase in za celo državo"

"Pisci ustave si niso predstavljali predsedniškega kandidata, ki bo sodnika obtožil krivičnosti zaradi njegovega etničnega izvora," je dejal Biden. Še ostrejša je bila senatorka iz Massachusettsa, ki jo vse pogosteje omenjajo kot možno podpredsedniško kandidatko Clintonove. Elizabeth Warren je dejala, da je Trump popolna sramota zase in za celo državo. Senatorka, ki velja za zelo liberalno, podobno kot Sanders, je Trumpa obtožila, da ima tanko kožo, da je rasist in nasilnež, glasen prevarant, ki služi samo lastnim interesom. Pri tem si je privoščila tudi republikanske politike in trdila, da so si ga sami ustvarili.

Trump je v četrtek izmenjaval sporočila po Twitterju s Clintonovo. Kritiziral je Obamo, ker je podprl "pokvarjeno Hillary", ki mu je odvrnila, naj zapre račun. To naj bi pomenilo, da več ni zabaven.

Newyorški milijarder se pripravlja na ponedeljek, ko je obljubil, da bo imel govor o Clintonovi in njenem možu, nekdanjemu predsedniku ZDA Billu Clintonu. Republikanci si želijo, da bi se omejil na kritike njenega ravnanja z elektronsko pošto in odgovora na teroristični napad v Bengaziju leta 2012, ne želijo pa si osebnih napadov, še posebej ne na osnovi spola.

Trump si še vedno ni opomogel od izjav o sodniku niti pri lastni stranki. Voditelji, ki so ga podprli, obsojajo njegove izjave, čeprav mu podpore večinoma niso odtegnili. Senator iz Floride Marco Rubio je na primer v pogovoru za konservativni Weekly Standard dejal, da Trumpu še vedno ne zaupa z jedrskimi kodami. Na vprašanje, ali to pomeni, da ga več ne podpira kot predsedniškega kandidata, pa je Rubio odvrnil, da o tem več ne bo govoril.