Delo in poslanstvo

Visoka raven znanja

Gabrijel Toplak
7. 6. 2016, 18.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tradicionalno regijsko tekmovanje pomoči civilne zaščite in Rdečega križa so popestrili organi, organizacije, enote in službe vzhodnoštajerske regije.

URSZR
V konkurenci ekip prve pomoči, kjer so preverjali predvsem njihovo znanje, se je najbolje odrezala ekipa članov Prostovoljnega gasilskega društva Poljčane.

Občina Lovrenc na Pohorju je minulo soboto na 22. regijskem preverjanju usposobljenosti ekip gostila 12 ekip prve pomoči civilne zaščite (CZ) in Rdečega križa (RK).

Predstavili so tudi dejavnosti različnih služb, ki so del sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

TUDI V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU

Ivana Grilanc, vodja mariborske izpostave uprave zaščite in reševanja, poudarja, da je znanje prve pomoči izrednega pomena tudi v vsakodnevnem življenju. »Ob nesrečah imata zaščita in reševanje človeških življenj prednost pred drugimi zaščitnimi in reševalnimi ukrepi,« je dodala Grilančeva in po zaključku tekmovanju dejala: »Regijsko preverjanje je bilo organizacijsko dobro izvedeno, naloge so bile strokovno izpeljane. Tudi poškodbe so bile skrbno izbrane in dobro maskirane, medtem ko so vse ekipe pokazale visoko raven znanja pri oskrbi poškodb. Raven znanja je iz leta v leto višja.«

URSZR
Ena izmed delovnih točk je bila tudi pod šotorom, kjer so ekipe nudile ustrezno pomoč oziroma oskrbo še beguncem.

SKUPAJ 12 EKIP

V konkurenci osmih ekip prve pomoči so svoje znanje v nudenju prve pomoči prikazali člani Prostovoljnega gasilskega društva Poljčane in ekipe prve pomoči vrtcev Pobrežje Maribor in Otona Zupančiča Slovenska Bistrica, CZ občin Ruše in Slovenska Bistrica ter ekipe RK Slovenije – območnih združenj Maribor (dve ekipi) in Lenart – ekipa PP RK Sveta Trojica. Izven konkurence so sodelovale štiri ekipe, in sicer mladi prve pomoči Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor, Policijska uprava Maribor, CZ občine Žužemberk ter Območno združenje Koper – ekipa Flajšter. »Ekipe so prikazale svoje znanje v nudenju prve pomoči na štirih delovnih točkah in 20 realno prikazanih poškodbah na poškodovancih, kot bi dejansko potekale ob naravnih in drugih nesrečah. Zmagovalna ekipa bo zastopala regijo na državnem preverjanju, ki bo 1. oktobra v Slovenj Gradcu,« je pojasnila Grilančeva. Prvo mesto je osvojila ekipa prve pomoči PGD Poljčane, druga je bila ekipa PP Vrtec Otona Župančiča Slovenska Bistrica in tretja ekipa PP RKS območnega združenja Maribor.

URSZR
Med resnično prikazanimi poškodbami, ki bi se lahko zgodile ob naravnih in drugih nesrečah, so oskrbeli tudi ponesrečenca po nesreči na igralih.

POPESTRITEV DOGAJANJA

Dogajanje so popestrili s spremljajočimi aktivnostmi ter predstavitvami dejavnosti in opreme posameznih organov, organizacij, enot in služb, ki sodelujejo pri izvajanju nalog zaščite, reševanja in pomoči v primeru naravnih in drugih nesreč v vzhodnoštajerski regiji (gorskoreševalna služba, center za obveščanje, gasilci, policisti, reševalci, radioamaterji, taborniki …).

URSZR
Usposobljenost in znanje so ocenjevali tudi po nesreči pri spravilu lesa in kasneje ustrezni oskrbi osebe.