Onesnaženost

Resnica o Salonitu

pk
7. 6. 2016, 16.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V cementarni v Anhovem so nedavno pripravili dan odprtih vrat. Tja so prišli tudi člani društva Eko Anhovo, ki še vedno trdijo, da cementarna okolje onesnažuje bolj, kot priznavajo.

Eko Anhovo
Domačine najbolj skrbijo strupi, ki se sproščajo s sežiganjem zavrženih pnevmatik. Teh je v cementarni na tone.

Društvo Eko Anhovo in dolina Soče, ki se bori za odkrivanje resnice o Salonitovem vplivu na okolje, je njihov dan odprtih vrat označilo kar za predstavo za javnost, na kateri se je slišalo vse prej kot pa resnični podatki.

STA
Na dnevu odprtih vrat je vodstvo družbe z gosti iz vrst stroke zagotavljalo, da sledijo vsem zahtevam slovenske in evropske zakonodaje, ki se nanaša na varovanje okolja.

Ne kršijo zakonodaje

Na dogodku je poleg vodstva sodelovalo precej strokovnjakov s področja zdravja in varovanja okolja, ki so trdili, da zrak v okolici Salonita ni onesnažen; meritve posameznih snovi naj bi namreč pokazale, da je obremenjenost okolja bistveno manjša kot v drugih slovenskih regijah.

STA
Predsednik uprave Salonita Julijan Fortunat je povedal, da jim ni vseeno, v kakšnem okolju živijo, in da so prepričani, da vpliv podjetja na okolje ni velik.

Poudarili so tudi, da naj bi bilo v okolju samem veliko različnih snovi, ki bi lahko bile v večjih količinah nevarne za ljudi, vendar ne presegajo zakonsko določenih mejnih vrednosti. Predvsem pa so meritve pokazale, da je okolje bistveno bolj obremenjeno zaradi drugih onesnaževalcev, kot so kurišča, promet ali prineseni onesnaževalci iz italijanske Padske nižine.

Izpolnjujejo vse zahteve

Tudi vodstvo družbe, tako je v njegovem imenu povedal predsednik uprave Salonita Julijan Fortunat, trdi, da jim ni vseeno, v kakšnem okolju živijo. Prepričani so, da vpliv na kakovost zraka, prsti in vode v okolici podjetja ni velik, saj zaradi nenehnih posodobitev sodijo med najsodobnejše cementarne v Evropi. Fortunat je na dogodku tudi poudaril, da podjetje dosega zelo dobre rezultate na področju zmanjševanja vplivov na okolje.

Salonit trdi, da naj ne bi bil tak onesnaževalec zraka v dolini Soče, kot mu to pripisujejo domačini. 

Po ugotovitvah Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), ki je zaradi prošnje za posojilo temeljito pregledala delovanje Salonita, naj bi imela anhovska družba dober srednjeročni načrt nadgradnje sistema in naj bi sodila med tehnološko najsodobnejše cementarne v Evropi. Menda izpolnjuje vse zahteve in skladnosti s slovensko in evropsko zakonodajo, procesi vodenja pa so po najvišjih ISO-standardih.

Bodo morali tožiti

A društvo Eko Anhovo in dolina Soče ostaja skeptično. Menijo, da je v interesu države, da ima v Anhovem cementarno in sežigalnico, in da zato seveda ne bodo povedali, kako njihove dejavnosti v resnici onesnažujejo okolje, saj če bi se izvedelo, koliko strupov gre v resnici v zrak, menijo člani društva, bi Salonit morali zapreti. Društvo zdaj celo razmišlja, da bi resnico in pravico iskali kar s tožbo, saj sicer ne vedo, kako bodo sebi in svojim potomcem zagotovili kvalitetno okolje za bivanje.

STA
Salonit je pripravil dan odprtih vrat.