Vojska na meji

Mesec o lovu na begunce: Milijon evrov za problem, ki ga ni

T.L./STA
7. 6. 2016, 16.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pristojna odbora sta se seznanila z učinki posebnih pooblastil vojske na meji.

Arhiv
Le v enem primeru se je zgodilo, da je vojak sodeloval v patrulji, ki je začasno omejila gibanje enemu človeku.

Člani parlamentarnih odborov za obrambo ter za notranje zadeve so se na današnji skupni seji seznanili z drugim in končnim poročilom vlade po trimesečnem izvajanju izjemnih pooblastil Slovenske vojske (SV) pri varovanju meje ob begunski krizi. Vojska je v tem času med patruljiranjem trikrat sodelovala s policijo pri omejevanju gibanja ljudi.

Za posebna pooblastila 1,17 milijona evrov

Poročilo je predstavila obrambna ministrica Andreja Katič, ki je poudarila, da pripadniki SV v teh primerih zaznave nezakonitega prestopanja meje sami niso izvajali pooblastil, ampak so le bili zraven. Vojska je posebna policijska pooblastila dobila konec februarja z noveliranim zakonom o obrambi. Prvič so na nezakonite prebežnike v mešanih patruljah s policijo na meji s Hrvaško naleteli 13. marca, nato štiri dni pozneje, zadnji primer pa je bil 20. aprila.

V mešane policijsko-vojaške patrulje je bilo sicer po besedah Katičeve dnevno povprečno vključenih 118 pripadnikov SV, delovali so v povprečno 72 patruljah. Z izvajanjem posebnih pooblasti je imela vojska 1,17 milijona stroškov, je še dodala Katičeva.

Ministrica je še izpostavila, da je vojska vse naloge opravljala na zahtevo in po usmeritvah policije ter postopoma zmanjševala število pripadnikov na terenu, pooblastila pa so vojski medtem že prenehala.

Da je sodelovanje med vojsko in policijo na terenu potekalo dobro, je danes izpostavil državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga. Vojska se je namreč izkazala kot zanesljiv partner, skupno patruljiranje ob meji s Hrvaško, ki je tudi schengenska meja, je potekalo brez težav, je dodal.

Milijon evrov za problem, ki ga ni

Do poročila je bil zelo kritičen Luka Mesec (ZL). Ker so v mešanih patruljah zaznali zgolj tri primere nedovoljenega prehajanja meje, porabili pa več kot milijon evrov, je tako porabo proračunskih sredstev označil "za najbolj neodgovorno in negospodarno", odkar sedi v parlamentu. Nato pa nadaljeval: "Zdaj delamo paniko in porabljamo milijon evrov proračunskega denarja za problem, ki ga ni".

Špenga mu je odvrnil, da je nezakonitih prehodov meje veliko več, vendar pri njihovi zaznavi vojska pač ni sodelovala.

Zdaj, ko je stanje v Sloveniji bistveno bolj umirjeno kot pred nekaj meseci, ko je državo dnevno prečkalo tudi po 10.000 migrantov in več, pa se je po vrsti ukrepov držav na t. i. balkanski poti okrepila osrednja sredozemska prebežniška pot. Po besedah Špenge Slovenija budno spremlja dogajanje, saj da dogajanja v naslednjih mesecih ne morejo prepuščati naključju.

Poleg Mesca sta razpravljala le še dva poslanca SDS. Vinko Gorenak je menil, da je vsaka minuta, ki jo Katičeva nameni odgovoru za Meščeva vprašanja, zgolj "reklama za levi ekstremizem". Franc Breznik pa je spomnil, da se je vojsko v mešane patrulje na mejo poslalo, da bi policija lahko opravljala tudi svoje redne naloge znotraj države. In po njegovem je dejstvo, ki izhaja iz poročila, to, da ukrepi delujejo in niso nehumani.