Slovenija

Če bo 0,0, boste lahko sodelovali v nagradni igri

G.G./STA
4. 6. 2016, 09.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V ponedeljek se začenja prvi del preventivne akcije 0,0 Šofer - Trezna odločitev. Akcija, ki vključuje povečan nadzor nad alkoholom in prepovedanimi drogami med vozniki v prometu in gostinskih lokalih, bo potekala do 12. junija. Po opozorilih strokovnjakov se je lani delež alkoholiziranih povzročiteljev nesreč s smrtnim izidom ponovno povečal.

arhiv DL
Zlasti mladi so bili navdušeni nad izkušnjo.

V okviru akcije, ki so jo v preteklosti izvedli že večkrat, bo potekal poostren policijski nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola na slovenskih cestah ter prepovedjo prodaje in ponudbe opitim, poostren nadzor pa bodo izvajale tudi inšpekcijske službe.

Inšpektorji na preži

Inšpektorji se bodo osredotočili na strežbo alkohola v gostinskih lokalih, zlasti upoštevanje prepovedi prodaje in ponudbe alkohola mladoletnim in vidno alkoholiziranim osebam, in sicer tudi zunaj okvirnih datumov akcije. Preverjali bodo tudi spoštovanje prepovedi prodaje in ponudbe alkohola med delovnim časom na delovnem mestu ter prepovedi opitosti na delovnem mestu.

Istočasno bodo potekale tudi preventivne in promocijske aktivnosti, ki jih bodo izvajali Javna agencija RS za varnost prometa, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter nevladne organizacije, kot so Zveza šoferjev in avtomehanikov Slovenije, DrogArt, Društvo Žarek upanja, Varna pot in Zavod Vozim.

V sklopu akcije bo potekala tudi promocijska akcija Slovenija piha 0,0, ki so jo med mladimi vozniki začeli na maturantski paradi maja letos. Skupaj z agencijo za varnost prometa, izpitnimi centri in centri varne vožnje bodo o alkoholu osveščali mlade voznike oz. voznike začetnike.

Prepoved vožnje pod vplivom alkohola je seveda prepovedana tudi za voznike začetnike, zato bodo tisti, ki bodo v poletnih mesecih opravili vozniški izpit ali izpit varne vožnje, ob potrdilu o opravljenem preizkusu prejeli silikonsko zapestnico s sloganom Furam 0,0. Slogan je povzet po promocijski akciji Združenja DrogArt, ki izvaja program za osveščanje mladih o alkoholu Izberi sam.

Z 0,0 do nagrade

Organizatorji akcije bodo aktivni tudi na slovenskih cestah. V sodelovanju s policisti bodo s sloganom Slovenija piha 0,0 trezne voznike vabili k sodelovanju v nagradni igri. Policisti bodo po preverjanju alkoholiziranosti voznikom, pri katerih bo preizkus pokazal 0,0, izročili letak z navodili za nagradno igro, ki bo potekala na družbenem omrežju Facebook.

Organizatorji akcije že pred njenim začetkom voznike po vsej Sloveniji pozivajo, da pred in med vožnjo ne uživajo alkoholnih pijač, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Upoštevajo naj dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju. Tudi kot pešci in kolesarji naj v prometu ravnajo odgovorno, se vanj vključujejo s trezno glavo in na sploh upoštevajo cestnoprometna pravila.