Maribor

Lah: Ves ta čas smo bili v stikih

Gabrijel Toplak
4. 6. 2016, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nekdanji generalni in tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu se je po dveh letih vrnil na čelo mestne uprave. Pravi, da se je za vrnitev odločil po pogovoru z županom, s katerim si bosta prizadevala, da Maribor postane odprto mesto, tudi za udejanjanje lastnih idej in vizij.

STA
Lah nam je pojasnil, da je bil z mariborskim županom in njegovo ekipo v dobrih odnosih, že odkar je prvič nastopil položaj direktorja mestne uprave.

Lah meni, da država občinam nameni premalo sredstev za poplačilo svojih zakonskih obveznosti.

Potem ko je Damjan Lah po manj kot dveh mesecih v letu 2014 zapustil mariborsko mestno upravo z več kot 260 zaposlenimi, se je zdaj po letu in pol vrnil. Mnogim je najbolj ostal v spominu, da je občini napovedal skorajšnji bankrot, šibkost financ pa skupaj z županom Mestne občine Maribor (MOM) Andrejem Fištravcem ponazoril tudi z izjavo, da ne bo denarja za socialne programe (socialno kuhinjo, zavetišče za brezdomce, varno hišo ...).

Zakaj vrnitev

3.280,48 evra bruto po trenutno veljavni plačni lestvici bo mesečno prejemal za vodenje mestne uprave, v kateri je zaposlenih prek 260 ljudi.

Mnogim v mestu se postavljajo številna vprašanj, predvsem jih zanima, zakaj vrnitev. In ravno zdaj, ko mu je zastaral tudi primer na sodišču, v katerem so Lahu očitali nepravilnosti pri najemu stavbe za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada v Ljubljani iz časa, ko je bil še državni sekretar na notranjem ministrstvu. Marsikaj je povedal v pogovoru za Svet24.

»Z mariborskim županom in njegovo ekipo sem v dobrih odnosih, že odkar sem prvič nastopil položaj direktorja mestne uprave. Ves čas smo te odnose vzdrževali in bili v stikih, prav tako sem spremljal dogajanja v Mariboru in občini. Zato sem se po pogovoru z županom tudi odločil za vrnitev. Ker smo odlično sodelovali že leta 2014 in ker mislim, da bomo skupaj dobro sodelovali, sem povabilo sprejel,« je povedal Lah, ki je že seznanjen s trenutnim stanjem v mesti upravi: »Pospešeno se srečujem z vodji uradov in služb na mestni občini, da bi se skupaj posvetili izzivom in projektom ter jih intenzivno začeli izvajati.«

Pozornost proračunu

O napovedanem bankrotu Lah poudarja, da za besedami, s katerimi je pred dvema letoma napovedal skorajšnji bankrot in povzročil veliko razburjenja javnosti, še vedno stoji in meni, da je takrat realno opisal finančno stanje v štajerski prestolnici. Dodaja, da se je v zadnjih nekaj letih izkazalo, da enako mnenje in usodo delijo vse slovenske občine.

Direktor mestne uprave, ki bo tudi ostal predsednik nadzornega sveta v občinskem komunalnem podjetju Snaga, se bo, kot pravi, najprej posvetil pregledu občinskega proračuna za leto 2016 zaradi potreb uskladitve proračuna s strateškimi dokumenti mariborskega župana, koalicije in drugih strateških dokumentov, ki jih je občina že sprejela.

Na vprašanje, kakšna je njegova vizija in kje vidi MOM ob koncu mandata župana Andreja Fištravca, odgovarja: »Vizija je, da se iz omenjenih strategij izpelje največje mogoče število projektov. Ob koncu mandata župana si želim isto, kar si želi on, in sicer da bo Maribor odprto mesto, ki je v času njegovega županovanja izkoristilo svoje razvojne potenciale, in da bo mesto, ki je svojim občanom ponudilo zatočišče ter možnosti udejanjanja lastnih idej in vizij.«

Arhiv Svet24
Lah je bil pred vrnitvijo na čelo mariborske mestne uprave samostojni podjetnik.

Stoji za svojimi besedami

Za vsem besedami (tudi skorajšnjim bankrotom občine), kar je napovedal pred dvema letoma, stoji, poudarja Lah, saj je bil po njegovih besedah to realen opis finančnega stanja Mestne občine Maribor. »Za tem stojim še danes. Vse, kar je bilo povedano, je bilo resnično in ni bilo pretirano. Povedano je bilo kot opozorilo, kaj narediti v prihodnje, da bo občina preživela in bo imela še kaj sredstev za razvoj,« je razložil Lah in nadaljeval, da se je v zadnjih nekaj letih, še posebej pa v lanskem letu, izkazalo, da enako usodo in mnenje zdaj delimo vse slovenske občine. Mariborska je bila zgolj prva, ki je na to opozorila in bila zato deležna kritik. »Dejstvo je, da država občinam nameni premalo sredstev za poplačilo svojih zakonskih obveznosti, kar se odraža na zmanjšani sposobnosti izvajanja ostalih vsebin,« je končal Lah, ki je bil pred vrnitvijo na Mestno občino Maribor samostojni podjetnik.

V 53. plačnem razredu

Delovno mesto direktorja Mestne občine Maribor je na podlagi uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju in v skladu s pravilnikom o uvrstitvi delovnih mest direktorjev s področja javne uprave v plačne razrede znotraj razponov plačnih razredov uvrščeno v 53. plačni razred. In po trenutno veljavni plačni lestvici bo mesečno prejemal 3.280,48 evra bruto.